Maj 2014

Bookmark and Share

Tiramisu - en klassisk "no diet" dessert



Hertugens dessert
fra 1600-tallet?

En af legenderne om Tiramisu siger, at Medici-hertugen Cosimo III fra Firenze var på besøg i Siena >> i slutningen af 1600-tallet, og at byens konditorer ville tilegne ham en "hertugelig" dessert.



Andre siger, at opskriften først fandt sin endelige form i 1960´erne på restaurant Le Beccherie i Treviso >>.

Andre igen taler om 1950´erne og en anden restaurant - El Toula - også i Treviso, som lå tæt ved et bordel.

Derfra skulle dessertens navn - "hiv mig op" - samt dens påståede virkning som elskovsmiddel stamme.




Mascarpone
>> er en frisk italiensk ost.
Den kan i dag købes i større supemarkeder eller specialforretninger.

Den kan erstattes af halv flødeost og halv vanillekvark.


Kiksestængerne
findes i forskellige mærker, som for eksempel "Lady Fingers" eller Boudoirs".
De kaldes også "Savoiardo" kiks


Kikse-stænger

Opskrift på Savoiardo

Ingredienser

Æggeblommer 180 g
Sukker 60 g
Æggehvider 150 g
Sukker 50 g
Kartoffelmel 75 g
Hvedemel 75 g


Tilberedning
Pisk æggeblommer og sukker.

Pisk æggehvide og sukker, og vend hvedmel og kartoffelmel forsigtig i den blanding.

Bland de to æggemasser, og form kiksene på en bradepande med bagepapir.

Strø lidt sukker over kiksene inden du bager dem cirka 10 til 12 minutter ved 220 grader

Basis-opskrift på Tiramisu
Ingredienser (ca. 8 portioner)

500 g mascarpone
4 æggeblommer
2 tsk vanillesukker
250 g kikse-stænger
1 dl stærk kaffe >>
3 spsk kaffelikør - eller Marsala-vin >>

3 spsk kakao



Tilberedning

Pisk Mascarponen med æggeblommer og vanillesukker til en lind creme.



Hvis du bruger vanillekvark, tilsæt kun 1 tsk vanillesukker.

Læg halvdelen af kiksestængerne i bunden af et
firkantet fad. Stænk stængerne med havldelen af kaffen.

(Du må forsøge dig frem med, hvor meget kaffe, samt eventuelt likør, du vil bruge. Nogle foretrækker helt gennemvædede kiksestænger, andre en "tørrere" udgave af Tiramisu.)


Dæk laget af kikstænger med halvdelen af cremen.

Lav et nyt lag med resten af stængerne, og gentag proceduren med resten af kaffen og cremen.

Lad desserten hvile i køleskab nogle timer, men
helst natten over.

Drys
kakao-pulver over det hele inden serveringen.


Variationer

Med likør eller spiritus

Det Italienske Konditor Akademi bruger Kaffelikør i deres basis opskrift på Tiramisu, men mange andre typer spiritus kan bruges.

Man kan for eksempel stænke kiksestængerne med den ialienske brandy
Vecchia Romagna, med mandellikøren Amaretto di Saronno >> med den sicilianske Marsala-likør.

Har man en ekstra sød tand kan Fersken-likør være et alternativ, men portvin, fransk cognac eller den italienske snaps Grappa >> kan alt efter ens smagsløg med held anvendes.




"Tiramisu-light"

Et paradoks, der IKKE eksisterer i naturen!


Undertegnede har ikke prøvet - og har heller ikke lyst - men har mødt ellers seriøse mennesker, der efter eget udsagn frembringer velsmagende Tiramisu med andre typer frisk ost end Mascarpone.

I forsøget på at tæmme denne naturlige kalorie-bombe, skifter de Mascarponen ud med let flødeost, eller med den italienske ricotta-ost (den kan sammenlignes med dansk hytteost).

Samme personer strør også kalorie-let kakao over hele molevitten.


-syl

Retur til
Opskrifter <<


Retur til
Madkultur >>


Vin >>

Anns og hendes stedfars
Tiramisu-opskrift >>


Tiramisu er en af de såkaldte halvkolde desserter
- en "semi-freddo" >>.
Det kaldes den, fordi den skal serveres direkte fra køleskabet


Bliver det for sødt for dig, så skift kakao'en på toppen ud med revet mørk chokolade eller med bitre kaffe-bønner.

Tiramisu smager faktisk bedst fra det store fad. Man laver jo heller ikke lasagna i portionsanretninger!

Men det ser jo ret godt ud også i glas




Variationer
Pynt med friske jordbær, når det er sæson - så er det hele knapt så sødt
Man kan også tilsætte hakkede mandler, hasselnøder eller valnødder





Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano