Basis-opskrift på Tiramisu
Ingredienser (ca. 8 portioner)
500 g mascarpone >>
4 æggeblommer
2 tsk vanillesukker
250 g kikse-stænger
1 dl stærk kaffe
>>
3 spsk kaffelikør - eller Marsala-vin
>>
3 spsk kakao
Tilberedning
Pisk Mascarponen med æggeblommer og vanillesukker til en lind
creme. Hvis du bruger vanillekvark, tilsæt kun 1 tsk vanillesukker.
Læg halvdelen af kiksestængerne i bunden af et firkantet fad.
Stænk stængerne med havldelen af kaffen. (Du må forsøge dig frem
med, hvor meget kaffe, samt eventuelt likør, du vil bruge. Nogle
foretrækker helt gennemvædede kiksestænger, andre en "tørrere"
udgave af Tiramisu.) Dæk laget af kikstænger med halvdelen af
cremen. Lav et nyt lag med resten af stængerne, og gentag proceduren
med resten af kaffen og cremen. Lad desserten hvile i køleskab
nogle timer, men helst natten over. Drys kakao-pulver over det
hele inden serveringen. ________________________________________
Variationer Med likør eller spiritus Det Italienske Konditor Akademi
bruger Kaffelikør i deres basis opskrift på Tiramisu, men mange
andre typer spiritus kan bruges. Man kan for eksempel stænke kiksestængerne
med den ialienske brandy Vecchia Romagna, med mandellikøren Amaretto
di Saronno >> med den sicilianske Marsala-likør. Har man en ekstra
sød tand kan Fersken-likør være et alternativ, men portvin, fransk
cognac eller den italienske snaps Grappa >>kan alt efter ens smagsløg
med held anvendes. ________________________________________ "Tiramisu-light"
Et paradoks, der IKKE eksisterer i naturen! Undertegnede har ikke
prøvet - og har heller ikke lyst - men har mødt ellers seriøse
mennesker, der efter eget udsagn frembringer velsmagende Tiramisu
med andre typer frisk ost end Mascarpone. I forsøget på at tæmme
denne naturlige kalorie-bombe, skifter de Mascarponen ud med let
flødeost, eller med den italienske ricotta-ost (den kan sammenlignes
med dansk hytteost). Samme personer strør også kalorie-let kakao
over hele molevitten. Bliver det for sødt for dig, så skift kakao'en
på toppen ud med revet mørk chokolade eller med bitre kaffe-bønner.
Tiramisu smager faktisk bedst fra det store fad. Man laver jo
heller ikke lasagna i portionsanretninger! Men det ser jo ret
godt ud også i glas Variationer Pynt med friske jordbær, når det
er sæson - så er det hele knapt så sødt Man kan også tilsætte
hakkedemandler, hasselnøder eller valnødder
syl