Madkultur

Januar 2014
Bookmark and Share

Det sicilianske køkken

Flere sicilianske
specialiteter



Pecorino Siciliano DOP >>



Ragusana DOP >>



Piacintinu
med safran >> og peberkorn er en specialitet fra Enna-provinsen

Den sicilianske ricotta-ost er ofte lavet af fåremælk, og bruges i den saltede udgave til desserterne.
De lagrede ricotta bruges også som - skrappe! - spiseoste eller som revet ost på pastaretter.


Salamien "Salame di Sant´Angelo di Brolo"
regnes for at være en af de ældste italienske pålægs-specialiteter >>.
En mager salami, der skæres med kniv.

På Sicilien spiser man meget lammekød, og specielt lammekødet fra Madonie er regnet for en udsøgt specialitet.

Også kvæg af racen Modicana fra Ragusa-området er en specialitet.

De røde sicilianske appelsiner har fået IGP-status >>

og har deres eget web >>


"Insalata d´Arancio" - Appelsinsalat - overrasker ofte turisterne.
Her serveres tynde skiver appelsin med olie, salt og peber, og retten spises også som et delikat tilbehør (contorno) til fiske- og kødretter.

Citroner så søde at de kan nydes som de er som et forfriskende mellemmåltid...

Sicilianske citroner >>
Opskrift på citronmousse >>

Dansk web med siciliansk frugtsaft Agrumi.dk >>

Spisedruerne Canicatti IGP
og indiske figner - Fichi d´India - mangler heller ikke i frugtskålen.

De stikker de figner, men smager forrygende - også sammen med salami >>

Pistachienødderne fra Bronte >> har også fået IPG-status.

De kendeste Kapers (også med IGP-status) kommer fra øen Pantelleria, hvor buskene bliver store som træer.


Olivenolierne fra "Valle Trapanesi" og "Val Demone" er blandt si siclianske olier med DOP-garanti, og til aperitiffen nyder man den sicilianske olivensort "Nocellara del Belice DOP".

Side med sicilianske olieproducenter >>

Auberginer (fyldte, grillede eller som "Parmigiana" >>) og tomater dyrkes over det meste af øen.

Den lille runde og saftige tomat Pachino IGP er blevet meget efterspurgt de seneste år.

Pachino-web >>

Fisk er naturligvis en vigtig ingrediens i det sicilianske køkken.
I Palermo serverer man "Sarde a beccafico" - panerede stegte sardin-filetter med fyld af pinjekerner, kanel, rosiner og ansjos.
Ansjos og sardin er blandt "de lyseblå" Middelhavsfisk >>



En forret kan naturligvis også være et udvalg af havets frugter "Antipasti di frutti di mare", der garneres med olie, salt, peber og citron.

Om havets frugter >>

Den sicilienske pastaklassiker er "Spaghetti alla Norma" - skabt til premieren på operaen Norma i Catania.
"Norma" - der også kan laves med rillede paste-pine - består af en sovs med tomat, auberginer og saltet ricotta-ost.

Opskrift på "Spaghetti alla Norma >>

Ricotta-ost >>

En anden pastaklassiker er spaghetti med sort blækssprutte-sovs - "Pasta al nero di seppia" - nogle gange tilsættes der også her saltet ricotta-ost.

Opskrifter med blæksprutter >>

Den ret tunge ovnret "Pasta ´ncasciata" kræver stor appetit.
Store maccheroni med ragú, kødboller, cacciacavollo-ost, kogte æg, auberginer og ærter bages i ovn.


Naturligvis laver man også pasta med sardiner "Pasta con le sarde".
Pastaen er tit den tynde makkeroni - og her tilsættes vildtvoksende dild - finocchietto selvatico.



"Maccu" er en slags suppe - minestra - eller puré - lavet af kogte bønner tilsat vildtvoksende dild.


Cus Cus - eller Cous Cous - er en del af den arabiske kulturarv på Sicilien.
Retten er en specialitet fra Trapani-området, og badebyen San Vito lo Capo >> afholder hvert år en "Cous Cous Fest" >> i juni.
Her vælges årets bedste opskrift, men festen er også en stor kulturbegivenhed med koncerter, teater og møder.

Basen er semola-korn af durum-hvede, men kornene kan i specielle tilfælde også være lavet en helt specielt type "korn" fremstillet af tørret fisk.
Kornene dampes, og fyldet er fiskesuppe, havets frugter og skaldyr.

En kreativ Cous Cous fra San Vito lo Capo



Tunfisk
fylder også meget i det sicilianske køkken.
Tunfisk serveres rå i supertyndeskiver som "Carpaccio di Tonno" >>.

En anden klassisk tunret er "Tonno al Forno" - også kaldet "Cipollata di Tonno", hvor et større tunstykker marineres i olie, eddike, løg, persille og chili, og bages i ovn.


Også sværdfisken har en fast plads i det sicilianske køkken - den serveres også som "Carpaccio di Spade" >> med olie, peber og citron.


I Messina-området serveres retten "Pesce spada alla ghiotta", hvor fisken er kogt i en sovs af løg, tomat, kartoffel, olie, capers, bladselleri og peber.


Fiskesuppe "Zuppa di pesce" er også en specialitet fra Trapani-området >> med fiskene tandbrasen, havbrasen, ål, blæksprutter og skaldyr.
Man spiser suppen på skriver af ristet brød.


Risappelsinerne "Arancine" er en forret, men mindst
ligeså også meget en snack på Sicilien.
De er traditionelt fyldte med mozzarella >> og tomat
eller med ragu og ærter.

Opskrifter på "Arancine" >>
- der i Rom kaldes for "Supplí"

En pizza uden ost er en anden siciliansk specialitet - "Sfincione"


Og det er altså ikke fisk det hele.
Sicilien er jo også bakker og bjerge inde på øen, så man siger, der er tale om et "Mare e Monti-køkken" - hav og bjerge.

Grillet kød spises med glæde, og en specialitet er marinerede svinekoteletter "Braciola alla Siciliana"


Grøntsagsretten "Caponata" med auberginer stegt i en sursød sovs af tomat, bladselleri, oliven, kapers og pinjekerner er også en siciliansk klassiker.


Også friturestegte grøntsager - "Verdure in pastella" - er ofte på menukortet >>.

Desserterne på Siclien er et meget sødt kapitel helt for sig selv.
Der er tilsyneladende ingen grænser for hvor sødt det kan blive.
Mandler, ricotta-ost, pistachienødder og sukat (kandiserede frugter) og ikke mindst marcipab (Pasta Reale) er ingredienserne, der går igen og igen for desserterne.

"La Cassata" er oprindeligt også arabisk inspireret.
En kagebund garneres med ricottaost med sukker, chokolade og sukat.
I Trapani-området dækkes det hele med en "Pasta reale" - altså med marcipan.


Ricotta-osten går igen i fyldet af de sicilianske "Cannoli"

Rie Boberg fortæller, at mafiosi elsker de søde sager >>
...der produceres faktisk også "antimafia-pasta" på Sicilien >>

...og så er der naturligvis isen - der altid er bedst hjemmelavet: "Produzione proprio" står der på de isbarer, der selv rører isen...

Faktisk er sicilianerne så glade for deres is, at de ofte erstatter morgenmaden med en "brioches con gelato".


Bollen halveres og fyldes med is = siciliansk morgenmad...


"Granite" (den originale slushice!) med smag af øens frugter.

Citron og kaffe er de klassiske sicilianske udgaver - og ja, nogle laver stadig selv deres granita, selv om de fleste tappes fra moderne maskiner.

Vi slutter af med det allersødeste, nemlig "falske frugter" - Frutta Martorana eller Marturana - der ikke er andet en sød farvet marcipan formet som frugt - som nonnerne i Martorana Klosteret i Parlemo efter sigende lavede dem.

Retur til
Madkultur <<


Retur til
Sicilien <<


Vinen på
Sicilien >>


Marsala-
vinen >>


Byfester på
Sicilien >>


Siciliansk opskrift
Gulerødder i Marsala >>



op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>