November 2011
Bookmark and Share
Italiensk svineproduktion
Tal - racer - regler

TAL:

Italiensk landbrugs dyrehold bestod i 2008 af cirka 12 mill. kvæg, 17 mill. svin og 340 mill. fjerkræ.
Svinekød er billigere af producere end kvæg, og dyrere end fjerkræ.
1 kg oksekød = 10 UF (UF er en måle-enhed) - 1 kg svinekød = 5 UF - 1 kg fjerkræ = 3 UF
I 2010 blev der slagtet rekordmange svin: 13.760.401 slagtesvin - en stigning på 1,3% i forhold til 2009.

I 2005 var antallet af slagtesvin ca. 12. mill.



Italiensk svineproduktion er karakteriseret ved, at over 85% af svinekødet stammer fra tungsvin over 150 kg,
mens den danske produktion hovedsageligt stammer fra de magre slagtegrise med en vægt omkring 90-110 kg.


Slagtede grise i Italien 2010

Ordforklaring:
Lattonzolo - Pattegrise / Lattone - fra afvænning til 25-35 kg.
Verreto - ung orne
Verro - Orne
Scrofetta - ung so
Scrofa - So efter første fødsel
Magroni/Magroncello - opfedningsvin m/k fra 50-60 kg til 90-100 kg
Maiale magro da macelleria - Magre slagtesvin m/k 100-110 kg
Maiale pesante - Tungsvin m/k di 150-185 kg.

Tungsvin - 150-160 kg - skinken/låret på sådan en krabat vejer omkring 16 kilo
og grisen skal være minimum 9 måneder inden slagtningen.
Nordeuropæiske let/medium svin mellem 90-110 kg har en skinke/lårvægt på ca. 10 kg

SVINEPRODUKTIONEN I ITALIEN

Lombardiet er den største region med over halvdelen af den italienske svinebestand.
Derefter kommer Emilia Romagna, Piemonte og Veneto, Umbrien og Sardinien (Tal fra 2010).

Lombardiet 4.964.566 (53,3% af den italienske svinebestand)
I hele Italien er bestanden 9.321.100, i EU 151.751.200 og i hele verden er der over 786 millioner svin.

Bestanden af søer i de italienske regioner




FORBRUG AF SVINEKØD

I gennemsnit spiser en EU-borger 40 kg svinekød om året.
I Italien ligger forbruget på ca. 37 kg.
Storforbrugerne af svinekød er Spanien med 65 kg i gennemsnit efterfulgt Danmark, Østrig, Tyskland.
Italien er kun selvforsynende med 65% af det konsumerede svinekød, mens Danmark producerer 5 gange så meget svinekød, som der spises i landet.

DEN EUROPÆISKE SVINEBESTAND (EU 15)


IMPORT AF SVINEKØD TIL ITALIEN

Italien importerede i 2005 867.102 t svinekød.
I 2010 steg importen af levende svin (primært avlsdyr fra Europa) med 49,4%,
mens importen af svinekød steg 13,5%

PRIS

I 2010 steg handelsprisen på svinekød + 2,08% i forhold til 2009.
På Borsa Merci - Handelsbørsen - i Milano nåede de dyre tungsvin
mellem 156/176 Kg op på 1,230 €/kg - +1,151% I forhold til 2009

EKSPORT

I 2010 steg eksporten af Parmaskinker til USA med 17% - i alt 450.000 solgte skinker.
Eksporten til Canada steg med 42% (60.000 i alt), og dermed konsumerer Nordamerika
konsumerer 5% af Parma DOP produktionen.
Rækkefølgen af eksportlande er USA, Tyskland, Frankrig og England, men det forudses,
at Kina i 2011 eller 21012 vil overhale Tyskland og dermed bliver nummer to efter USA.

Eksport 2010 af:
Proscoutti crudi - Rp (lufttørrede) Skinker
Mortadelle.... - Mortadellapølser, andre pølser, sylte og grisefødde
Salsicce... - Salsiccia-pølser og Spegepølser
Prosciutti cotti - Kogte Skinker
Pancette -Bacon
Bresaole - Bresaola, lufttørret svinekød
Altri salumi - Andre pålægsvarer

DOP-REGLER FOR PARMA-SKINKER

Parmaskinke DOP produceres af 5.500 svineproducenter, 120 slagterier og 171 lagerfirmaer.

Til DOP-produktion skal grisen være Racerene eller "derivati tradizionali" af:
Large White, Landrace, Duroc (blandinger i forhold til LGI-skema).
For at blive DOP skal rygfedt (lardo dorsale) være mindst 2 mm tyk DOP
- jod og acido linoleico respektivt maks. 70 internt og maks.15 % eksterne
af "pannicolo adiposo sottocutaneo della coscia" - underhud på låret?

GRAN SUINO PADANO - DET STORE PO-SLETTE SVIN (2005)

Det friske svinekød med denne betegnelse (braciole, filetto, fettine, lonza, puntine) er underlagt
samme skrappe regelsæt som PARMA DOP og SAN DANIELE DOP - 68% af italienske slagtesvin i 2005
(8.964.496) blev slagtet efter disse regler.
5.300 producenter og 135 slagterier var i 2005 del af Gran Suino Padano - en omsætning på 1,8 mia. €.

GENETIK ITALIEN

De fleste italienske svin er racerene eller krydsninger mellem
Large White, Duroc x Larghe White, Duroc x (Landrace x Large White)
og Large White x (Landrace x Large White), Landrace, Pietrain, Durac og Spot.

Anerkendte oprindelige italienske svine-racer:

Cinta Senese


Mora Romagnola


Nero siciliano

(Foto: www.iszsicilia.it >>)

Casertana


Calabrese


Andre italiensk racer:
La Cappuccia
La Sarda
Pugliese
Nero di Parma
Historisk kender man til et utal af oprindelige svineracer, som man i dag prøver både at kortlægge og spore genetisk.

I de seneste år er avl og produktion af f.eks. Cinta Senese, Nero delle Madonie,
Casertana og andre oprindelige racer tiltagende, men dog ikke i stor industriel produktion.

UDSKÆRINGER



- Tagli del maiale - Udskæringer
1) testa / hovede
2) gola e guanciale / hals og kind
3) lardo / spæk
4) coppa / nakke
5) lombo o lonza /
6) costine / ribben
7) spalla / skulder
8) zampino / fod
9) pancetta / bacon
10) filetto / mørbrad
11) culatello o carrè / sullatello
12) coscia, prosciutto / lår, skinke



ITALIENSK SVINEBESTAND 1990-2010




Retur til Pålæg:
Skinker, pølser,
salami og meget mere <<


Parma Skinken >>

Retur til
Mad <<


Links
(Kilder:)
STATISTIK 2010 - FORUDSIGELSER
2011 (.pdf-fil) >>


ANAS - Den Nationale Svineavler Forening >>



op /\

 


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>