Italienske opskrifter

Januar 2014

Bookmark and Share
Risotto med friske asparges
Og præmierede risotti fra "Risotto Guiden" 2010

Asparges med garanti

Asparges fra Badoere IGP
Hvid asparges fra Bassano
DOP



Hvid asparges fra Cimadolmo IGP
Grøn asparges fra Altedo IGP


Årets bedste
risotto 2010

Den 8. "Guida Gallo" - risfirmaet "Riso Gallos" >> risottoguide udkom i april 2010.


Pris 16,80 € - Giunti Editor.
Fås i italiensk/englesk
og i en fransk/tysk udgave

De 101 risotto-opskrifter stammer fra 53 italienske og 48 udenlandske restauranter - fra i alt 24 lande.

Risotto-guiden indeholder også forslag til "ris-udflugter" i Monferrato i Piemonte, i Ragusa-området på Sicilien, i Franciacorta i Lombardiet og i Tgullio-omårdet i Ligurien.

Årets risotto blev "Ris med let røget bøffel-mozzarella >> og ansjos-olie ("Colatura" - f.eks. fra Cetara på Amalfi-kysten >>) garneret med rejer og sort trøffel".

(TIP!:
Bøffelmozzarella´en er med til at gøre risotto´en "blød" - selv bruger jeg tit et par spiseskeer frisk flødeost, der rører i risotto´en, når den er færdigkogt og inden serveringen...
)


Stort risotto-foto
nederst på siden

Det er den 26-årige kok Fabio Moriconi fra Treviso, der har skabt denne risotto, der indtil den 30. juli 2010 kan nydes på restauranten "Osteria del Pomiroeu di Seregno" >> (Monza-Brianza i Lombardiet - tæt ved Milano.) til en specialpris på 18 euro - inklusiv et eksemplar af risotto-guiden.


Risotto med asparges - og også risotto med friske squash >>
- er et klart tegn på forårets komme i Via Plana.

Friturestegte squash-blomster er en anden forårsbebuder >>



Midt i april var der "lukketids-tilbud" på markedet >>, og 1 kilo friske tynde grønne asparges blev erhvervet for den beskedne sum af 3 euro.

Vi kan bedst lide de helt tynde asparges,
mens andre foretrækker kraftigere asparges



Halvdelen af de grønne stængler blev kogt "al dente" - 8-10 minutter - og nydt til frokost med et par friske spejlæg ....og rigeligt friskrevet parmesan.

Dagen efter blev resten til en forrygende risotto:

Ingredienser (4 portioner):

1/2 kilo friske grønne asparges
1 skalotteløg
Smør til at svitse risene
250-400 gram Arborio eller Canaroli ris >>
(Alt efter om risotto bruges som hovedret eller som tilbehør - vi bruger den som hovedret...)
Rigeligt friskrevet parmesan-ost...

Tilberedning

Først koges asparges-stykkerne meget "al dente" - aspargesstykker koger siden med de sidste 2-3 minutter i risottoen...

Toppen og cirka halvdelen af de friske asparges skæres i 2-3 cm lange stykker - og koges 8-10 minutter i rigeligt vand.
Vandet får lov til at blive i gryden for svag varme, og anvendes siden som boullion til risotto-kogningen.

Skalotteløg hakkes meget fint, og svitses i smør til det er gennemsigtig i risotto-kasserollen.

Når løgene er gennemsigtige svitses risene uden at tage farve, og mens du rører blidt rundt i et par minutter...

Denne "svitsning" er fundamental for en god risotto, da svitsningen er med at til at garantere risotto den rette konsistens, der hverken er løse ris eller risengrød...

Så er du klar til at røre i de 14-17 minutter risene skal koges.

Med en stor suppeske hælder du aspargesvand på de svitsede ris - rører rundt til vandet er næsten fordampet - og på med næste hold vand - og så fremdeles indtil 2-3 minutter inden risottoen er klar.

Her tilsætter du nemlig de afdryppede asparges-stykker og lader dem koge med de sidste minutter.


Sluk for gryden, smid et par spiseskeer friskrevet parmesanost
- eller en mild hvid flødesost - i.

Rør let i risottoen, der derefter får lov til at "samle sig" et minut eller to, inden du serverer - med rigeligt friskrevet parmesan...

Bon appetito!!!

Uuuppps - glemte at stille skarpt - var lige pludselig meget sulten....

Varianter - og så alligevel ikke...:


Jeg kunne måske godt finde på at pynte hver portion med et par store grillede rejer eller jomfruhummer - men så alligevel ikke...

Den blide asparges-smag fortjener at nydes alene, og så kan man jo servere de grillede skaldyr som andenret i stedet for....

-syl

Retur til
Opskrifter <<


Retur til
Italienske ris <<


Retur til
Mad-guider >>

Båndspaghetti
med asparges-kreme >>


¨Årets risotto 2010"


Andre kreative risotto´er fra Gallo-konkurrencen 2010



Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>