Januar 2014

Bookmark and Share
Præstekvælere fra Trentino
"Strangolapreti alla Trentina"
Spinat-gnocchi med smørsovs og Speck


...næsten alle regioner har deres egne udgaver af
specialiteten, der kvæler præsten...


Enrica fra Pizzeria Valmaria i Pur ved Ledro-søen >> lærte mig at lave præstekvælere


Sendte en sms til madguru Eva Ravnbøl i Rom >> om, at jeg var ved at lave "præstekvælere".

Telefonens stavekontrol lavede det om til "pelsdyr kvækere" :-)

- Det lyder som en spændende egnsret, jeg ikke har hørt om, var Evas svar.




I Emilia-Romagna regionen - den traditionelt røde italienske region - forlyder det, at de ikke så kirketro mænd ønskede, at præsterne blev kvalt i bollerne, når de mæskede sig ved bøndernes spiseborde.
I Trentino nord for Gardasøen lyder det mere fredeligt, at de fyldige spinatboller kunne "kvæle" selv præsternes gode appetit.
I andre regioner er "præstekvælerne" lange strimler, som man fx kunne kvæle præster med...

Ingredienser (4 personer)
Tilberedningen tager ca 35 minutter
(+ brød i blød i mælk i tre timer, hvis du når det):

1 kilo daggammelt brød, der hakkes/blendes groft
500 gram skyllet og finthakket frisk eller optøet spinat
Èt æg
100 gram smeltet smør
1/2 liter sødmælk
Et halvt finthakket løg
Èt fed ginthakket hvidløg
Hvedemel til at placere de færdig præstekvælere på
Salt, peber og revet muskatnød
100 gram revet Grana Trentina eller Parmesanost

Til saucen
100 gram smør (eller smør og olivenolie)
Friske salvieblade
...og hvis man vil 150 gram sprødristet speck/bacon



Her er det færdige resultat
- serveret med sprødstegt Speck fra Trentino


Tilberedning
Mælken hældes over brødet og får lov til at stå i tre timer - men mindre kan altså også gøre det!

Smelt smør og steg løg og hvidløg blanke.

Tilsæt derefter den finthakkede spinat en to-tre minutter
- den må ikke være hverken for tør eller for våd, men skal være sådan midt imellem...
(Pres en del af saften ud, hvis du bruger optøet spinat)

Tilsæt salt, peber og revet muskatnød, og lad spinatblandingen køle af.




Så blandet du spinat med brødet, tilsætter ægget og ælter - helst med fingrene til du får en homogen masse

Til slut tilsætter du den revne Trentina- eller Parmesanost

Bliver blandingen for tør kan du tilsætte mere smør eller grøntsagsbouillon

Ælt en sidste gang, og så er du klar til at forme præstekvælerne




Enrica foretrækker dem ret store - jeg er til en lidt mindre udgave


Placér præstekvælerne på et fad med hvedemel - rul dem let rundt i melet - så "vokser" de ikke sammen, når du koger dem i rigeligt vand tilsat lidt groft salt.
Præstekvælerne skal kun koge i 1 til 2 minutter.
Når præstekvælerne samler sig i vandoverfladen er de færdigkogte.

Præstekvælerne fra Trentino serveres traditionelt med smørsovs, hvor man har ladet friske salvieblade riste med - og med rigeligt revet ost.

Vi kan godt lide at tilsætte sprødstegt Speck fra Trentino - jeg rister de tynde skiver i lidt smør på en pande, og lader dem blive helt sprøde ved at tørre dem på friturepapir - og serverer dem ovenpå Præstekvælerne.

Speck er en specialitet fra de italienske alper >>


KÆRT BARN - MANGE NAVNE

I Lombardiet tilsætter man også blød frisk ost som fx Taleggio >>.

I Romagna ved Adriaterhavskysten kalder man retten for Strozzapreti, men man i Umbria også tilsætter vand og hvedemel, og laver kvadrater eller rektangolare Strangozzi.

I Lazio er Strozzapreti lange og tykke håndlavede spaghetti, og i Blera laver man dem med trøffel.

I L´Aquila i Abruzzo er Strangolapreti 20 cm lange spaghetti, men man i Salento i Puglia kalder almindelige kartoffel-gnocchi >> for Strangulaprevati.

I Calabria spiser man Strangugiapreviti lavet af hvedemel, æg og salt Fastelavnstirsdag - Martedí Grasso.

Serveringsforslag - i parmesankurv >> med smeltet smør og rigeligt friskrevet parmesan-ost...


syl

Retur til
Opskrifter <<

Retur til
Trentino >>


Kartoffel-gnocchi >>

Speck fra Trentino >>



op /\


Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>