Italiensk madkultur

2004

Bookmark and Share
Opskriften på "Ægte Napoli Pizza"
offentliggjort i italiensk Statstidende
11.6.2009:
Den 11. juni 2009 fyldt klassikeren "Pizza Margherita" 120 år >>
Pizza-skuffelsen!

Du bestiller en pizza med
"Peperoni" - og så får du en vegetarpizza :-(

HUSK:
Peperoni er peberfrugter >> -
mens "salami piccante"
er en helt anden sag :-)
Om salami >>






Mozzarella-osten og tomaten skal smelte sammen for, at
man kan sætte tænderne i
en god pizza...



Logo for de restauranter,
der bager deres pizza
efter STG-reglerne

Der findes i Italien over 32.000 pizzeriaer (uden at tælle restauranter med pizza-ovn med) - deraf alene over 1500 i Campania-regionen omkring Napoli.
(Tal fra 2003)

Artikel fra 2004
Pizza Napoletana STG (Specialitá Tradizionale Garantito) hedder det fra den 24. maj 2004 om den "Ægte Napoli Pizza", der fra nu af er en officielt anerkendt "Garanteret Traditionel Specialitet".

Derfor blev ingredienser, forarbejdningsmetoder, ovntype og opskrifter da også offentliggjort i den ellers ret tørre og usmagelige tryksag Gazzetta Ufficiale, der svarer til det danske Statstidende, hvor love skal offentliggøres for at være gyldige.


- Garanti for Traditionel Specialitet


Pizza Margherita - klassikeren over dem alle - skal således fyldes med mellem 60 og 80 gram tomater i tern (altså ikke HELE flåede tomater) eller med friske mini-tomater (pomodorini).



De skal spredes i spiralform fra centrum udover pizzabunden, og ovenpå skal der mellem 80 og 100 gram komælks-mozzarella i strimler, nogle friske basilikumblade og til slut 4-5 gt. ekstra jomfru olivenolie.

Nu er opskriften på Margherita´en her altså blevet officiel - og reglerne for ingredienser, forarbejdning m.m. fylder tilsammen over 3 tætskrevne side - men ikke alle er enige.

F.eks. mente min pizza-læremester Eugenio Ghezzi, at det var dybt godnat at fylde olie ovenpå, og basilikum-bladene skulle efter hans mening da absolut ikke ovenpå pizza´en før den kom ud af ovnen.

Men der er Napoli´s pizza-kokke altså uenig, selv om et basilikumblad mister både sin smag og sit flotte udseende efter 60 til 90 sekunder i 320 grader varm træfyret ovn - som reglementer foreskriver.

Af andre regler for Napoli-pizza kan nævnes, at diameteren ikke må overstige 35 cm - bunden ikke mere end 3 mm og kanten mellem 1 og 2 cm.



-syl

Retur til
Mad


Retur til
Campania >>


Artikler

Mozzarella-ost >>

Jagten på den
ægte pizza >>


Rie´sgæster brokker sig
over "ægte pizza" >>

DOP, IGP, STG >>
Italien har (maj 2004) 91 DOP-produkter og 45 IGP produkter

DOP-oste >>
IGP-mortadellapølse >>



Link


Gazzetta Ufficiale >>


IGP - på dansk BGB
Beskyttet
Geografisk
Betegnelse




DOP - på dansk BOB

Beskyttet
Oprindelses
Betegnelse


Copyright © 2000-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano