Madkultur

2003

Bookmark and Share
Hvem har "spist" 250 pasta-typer?
- riller eller ej er nemlig ikke ligegyldigt!

Vanvittig dyr jubilæumsfilm
til Barilla 125 års dag

Verdens største pastaproducent fyldte i 2003 125 år.

Barilla fik
instruktøren Wim Wenders og forfatteren Alessandro Baricco til at lave en anderledes "jubilæums-reklamefilm", hvor råvaren - kornet - var i centrum.



Til "filmen", der i biografen varede 90 sekunder købte Barilla 55 hektar kornmark i Sydafrica (hvor kornet er modent i november, da man optag filmen!).
60 statister deltog i optagelserne plus skuespilleren Gabriel Briand.

70 heste blev "indkaldt" og passet af ti staldfolk, to dyrlæger og en repræsentant fra Sydafrikas Dyreværn.

20 køkkenfolk forberedte 400 måltider om dagen til filmhold og statister.



En skrue er ikke bare en skrue

Artikel fra 2003

En ægte napoletaner kan bruge en hel aften på at berette om forskellene mellem rillede og glatte pasta-pinde, og de to typer pasta vil sikkert altid eksistere.

Men andre typer forsvinder støt og roligt fra de dybe italienske tallerkner - pasta spises nemlig af den dybe tallerken!
Så kan man nemlig rulle spaghettien op på gaflen ved hjælp af den høje kant!!!



I de ti år mellem 1993 og 2003 blev produktionen af over 250 lokale og regionale pasta-typer blevet indstillet, og dermed er en del af landets gastronomiske kulturarv ligeledes forsvundet.

Italienerne spiser stadig hvert år omkring 30 kilo pasta per person, men udvalget af forskellige pastatyper bliver hvert år mindre. Fra 450 normale typer for ti år siden til omkring 200 typer i dag.

Teknologi koster

Problemet er et spørgsmål om efffektivitet og moderne teknologi.

Det koster simpelthen for meget at stoppe en moderne pasta-maskine og om-programmere den til en anden type pasta.

Den slags "spild-tid" accepterer de store pasta-fabrikanter ikke i dag.

Fabrikkerne har endog udviklet metoder, så den tørrede pasta er tør efter kun tre-fire timer mod over ti timer i gennemsnit for få årtier siden.

Det resulterer alt sammen i at, produktionen af pasta stiger hvert år.

Og det samme gør prisen på den rigtige Durumhvede, der i dag udgør 60 % af produktionsomskostningerne.

Variationerne bliver også færre, fordi der i de seneste år er sket en reduktion af fabrikker fra 240 til 174 fabrikker.

Lokale bagerier og pastabutikker tilbyder stadig mange variationer, men der bliver færre og færre, der kan konkurrere med fabrikkerne.

-syl


Copyright © 2002-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano