December 2014


"Sugo" er det italienske ord for en pastasovs



Spaghetti, tomat og basilikum -
en klassiker på italienske menu'er - og de flestes favorit


Hvem der har talt dem, ved jeg ikke, men man siger, der findes over 90.000 italienske opskrifter på sovse - sugo - til pastaretter.

Sugo er lidt som frikadeller:
Alle har deres personlige favoritopskrift, så i virkeligheden er der nok mange flere opskrifter.

Opskrifter på pasta-sovse >>
Pasta er fællesbegtegnelse alle de utallige typer af spaghetti, pinde, skruer, lasagne, canelloni og hvad de ellers hedder, hvad enten der er tale om frisk eller tørret pasta.
Pasta SKAL være lavet af DURUM mel, ellers kan det være lige meget!

Det nytter simpelthen ikke at gå kompromis med den regel, for almindeligt mel gør pastaretter
til en klistret oplevelse.

Kogetiden SKAL også overholdes, så det er vigitgt at time arbejdet i køkkenet, så tilbehøret er klart, og folk bænket ved bordet, når pasta'en er færdigkogt.

Pasta kan ikke lige stå tyve
minutter i gryden...

Deraf følger naturligt, at man heller ikke må blande foskellige pastatyper, hvis man ikke har nok af en slags.

For det første er kogetiden sjældent ens, for det andet har hver type sine favorit-sugo'er, som det ses her til højre.





Det er absolut ikke ligegyldigt, hvilken pasta, man bruger.

Italienerne kan bruge lang tid på at diskutere, om " penne" med eller uden riller er de bedste til en bestemt type tomatsovs!

Riller eller ej er absolut ikke ligegyldigt >>




Pasta-Guiden
Her en lille guide - så du ikke går helt forkert i byen...


Spaghetti

Til sugo på basis af olie, smør, tomat.

Med fisk, finthakkede grøntsager og fisk.

Husk at for meget ost i sugo'en eller revet ovenpå kan skabe en "lim-effekt" så pasta'en klistrer.


Tagliatella Båndspaghetti

Perfekt til ragù >>, samt i det hele taget til kødsovs


Bucatini


Cappellino
Englehår

Bucatino er en "tyk" spaghetti med hul i midten - den bruges f.eks. til Pasta Amatriciana >>




De meget tynde capellini egner sig til at putte i klare supper eller til meget delikate sugo'er

Fusili - Skruer

Til sugo'er med grøntsager, tun, med kød og med ricotta- elelr flødeost.

Og til "Charlottes" creme fraiche og bacon sugo >>


Vermicelli
Små orme

Endnu en tynd spaghetti, der egner sig fortrinligt til smørsovs med salvieblade. med squash og auberginer.

I det hele taget god til sugo, hvor dyrefedt tager pladsen fra olivenolien.



Farfalle - Sommerfugle


Til sommermad, med en sugo af friske tomater i terninger (skold dem kort og fjern skindet som når du piller kartofler).

Til kold pasta-salat (Bland olien med eventuelle krydderier i, mens pasta´en stadig er varm.)


Rigatoni



Kort og relativ stor pasta-type.

God til sugo'er med meget os eller æg, eller til at bage i ovnen med forskellig grøntsags- og ostesugo'er.



Gnocchi
Kartoffel boller



Med tomat- eller ostesovs.

Perfekte med en sugo med fløde og gorgonzola-ost.

Læs mere om "gnocchi" >>


Orecchietti med
Broccoli
Øre-pasta fra regionen Puglia, hvor man specielt bruger det til sugo med roe-toppe og specielt broccoli.

Penne Pinde

Penne kan være glatte eller med riller.
Dem med riller holder bedre på tyndere sugo'er.
Generelt god til kraftige sugo'er, med grøntsager og
kødragù >>

Lasagna

Garfield's yndlingsret fra ovnen med enten grøntsager, kød eller ost , og med den uundværlige besciamella-sovs.

Sådan lykkes Lasagnen >>

Lasagna med gorgonzola >>


Canelloni

De runde pastarør fyldes med besciamella-sovs, grøntsager og/eller kød og ost og bages som lasagna i ovnen

Linguine - Tunger

Den fladtrykte spaghetti egner sig specielt til pesto >>, samt til sugo med fisk eller på basis af olie

Trofie


-syl

En kort pastatype fra Liguria, der er perfekt til pesto >>, der også stammer fra den del af Middelhavskysten.

Specielt er trofie gode til den "solide pesto" >>" med kartofler og grønne bønner





Retur til
Madkultur >>

Retur til
Opskrifter >>


Andre artikler
Opskrifter pastasovse >>
Ragù - kødsovs >>
Lasagne >>
Pastaens historie >>
Færre pastatyper >>
Lav din egen pasta >>
Pizza'ens historie >>
Italienske ris' >>
Den gode pasta i DK >>

Links
La Pasta di Sanzio >>
i regionen Marche
tager sig den tid,
det tager pastaen
at tørre naturligt.
Og man anvender forme
af bronze med huller
til pastatyperne.

Det samme gør
Pasta Rummo >>


Nogle af de kendte
pastamærkernes
hjemmesider:

De fleste har også
opskrifter
på siden
Buitoni >>
Rana >>
De Cecco >>
Barilla >>
Divella>>
Zara >>
Agnesi >>

Pastafabrikken
Spinosi >>

laver håndværks-pasta.

Læs om Annas besøg hos Spinosi sammen med Slow Food Universitetet >>


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Orechiette - ørepasta fra Puglia- og Basilicata-regionerne
- serveres ofte med broccoli, majroer (cime di rape) eller andre grøntsager


Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano