Mad-kultur

Januar 2015

Bookmark and Share
Bruschetta-brød fra Toscana







Bruschetta
udtales brusKetta...
For at lave den originale "Bruschetta fra Toscana" - der også kaldes "Fettunta"
("en fedtet skive"!)

- skal man bruge "brød fra Toscana".

Og skiven skal være lidt tykkere end vi normalt skærer den!
- En skosåls tykkelse, siger man...



Toscana-brødet er kendt for at være et af de få usaltede brød i Italien.

Brødet er typisk firkantet, ovalt eller rundt, og vejer omkring ét kilo.
Opskriften t.h. bliver til fem mindre brød.

"Krummen" er blød, mens skorpen skal være brunlig, krokant og knasende.
Brødet bages i en træ-fyret ovn, og inden man tilbereder den "klassiske" bruschetta kun med olie eller andre "bruschettaér" med mere fyld ristes brødet let på begge sider i træ-ovnen, på en grill eller i nødstilfælde på brødristeren…

For nogle er det kun en klassisk bruschetta, hvis det ristede brød gnides med et fed hvidløg inden den gode jomfruolivenolie i en tynd stråle sendes ned på brødet - som serveres straks.

I Italien kan man naturligvis også købe "færdigt" brød til sine bruschette - men det er altså ikke helt det samme:

Opskrift:
Ingredienser:
1,4 kilo hvedemel
60 gr. gær
Vand
En knivspids sukker

Tilberedning:
Smelt gæret i lunken vand med en knivspids sukker.
Sigt melet og tilsæt det.
Tilsæt derefter vand, så du kan begynde at ælte - og ælte - og ælte.

Du holder op med at ælte, når du har en "glat" og elastisk kugle - og husk at ælte mindst fem minutter mere end du i grunden har lyst til.

Dæk dejen til med et rent viskestykke og lad den hvile lunt i seks timer.

Så ælter du igen, og deler dejen i fem kugler, der placeres på bagepapir.



Lav med en kniv et kryds på overfladen af hvert brød, og bag brødene ved 220 grader i omkring 40 minutter - skorpen skal tage god farve og være knasende, inden du tager brødet ud af ovnen.


Toscanabrød bages traditionelt i en træfyret ovn.

Brødet smager naturligvis himmelsk med en god olivenolie, når det er helt frisk - men Toscana-brødet gør sig lige så godt en eller to dage efter!

-syl

Retur til
Brød <<


Retur til
Bruschetta-opskrifter <<


Retur til Opskrifter <<


Retur til Toscana <<

Artikler
Brødboller fra Toscana >>

Mad-Kultur <<

Brød fra Altamura >>

Cesari´s Foccacia
fra Bologna >>


Cantucci fra Siena >>

Jomfru olivenolie >>

Tomatsuppe fra Toscana >>

Firenze-bøffen >>

Det klassiske brød
fra Toscana

er en slags hvidt landbrød
med en knasende sprød skorpe - lavet uden salt.
"Besøg" en toscank bager >>
Det tosckankse brød egner sig specielt til en
tur på grillen, hvorefter det serveres blot med en
forrygende god jomfru olivenolie ovenpå - måske med
lidt origano-krydderi...
- eller med den traditionelle
leverpaté fra regionen...



Copyright © 2006-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano