Italiensk oste

Marts 2012
Bookmark and Share

Spressa delle Giudicaria - Trento - DOP fra 2010


Spressa er DOP fra 2004

 


Spressa produceres af mælk fra den oprindelige kvægrace Rendana, den bruge og den grå Alpeko, frisiske køer og den rødplettede Pezzata Rossa.





Formen måler 30-35 cm i diameter og er 8-11 cm høj, og formene vejer melle 7 og 10 kilo.

Skorpen er elastisk og ikke helt glat, og har en brungul farve, der bliver mørkere ved lagring.

Den friske ost er mild i smagen, den lagrede stærkere og let bitter.
Spressa lugter af ost, som de fleste bjerg-oste, men er alligevel en forholdsvis mager ost.

Osten spises normalt ung og den klassiske ret er Kulsvier Polenta, hvor tern af osten smeltes ned i den varme majs-puré >>.

Man kender til et regelsæt for produktion af osten - Regola di Spinale e Manez fra 1249.
I 1915 omtales osten i en berømt kogebog som "Spressa da Polenta" - ost til polenta.



-syl

Retur til
DOP-oste <<

Retur til
DOP Mad-atlas <<


Opskrift på
Kulsvier Polenta med Spressa - eller anden skæreost >>


Links
Caseificio Sociale
Pinzolo >>
er den største producent. Her forarbejdes omkring 5000 liter mælk hver dag til i gennemsnit cirka 54 forme.






Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>