Ost i Italien

August 2011

Bookmark and Share

Ricotta - frisk "genkogt" ost


Den klassiske friske ricotta har form
som en afskåret pyramide





Forskellige typer ricotta fra Sardinien


 

Ricotta betyder genkogt.

Når man f.eks. har lavet parmesan-osten, så hæver man igen temperaturen for den valle, der er et restprodukt.

Oprindeligt var ricotta lavet af fåremælk, men det meste ricotta i dag er industrielt fremstillet frisk, blød og usaltet ost af komælk.



Ricotta anvendes meget i det italienske køkken - den bliver tilsat pasta-sauce, eller bruges sammen med spinat og andre grønne urter som fyld i tortellini og ravioli.
Ricotta kan også med held anvendes i grøntsagstærter

Ricotta´en skal som hovedregel være så frisk som muligt.


Ligesom hytteost - som ricotta kan minde lidt om - så er der tale om en ost, der hverken er gæret eller modnet.

Ricotta indeholder relativt meget vand og er i forhold til de fleste andre italienske oste meget mager.


Fedtprocenten afhænger af, om vallen stammer fra sødmælk, eller mælk, hvor fløden er skummet af.

Smagen er meget mild og ganske svagt syrlig.



Ricotta kan også være lavet af fåremæl, bøffelmælk eller gedemælk.

Ricotta salata - en saltet ricotta - er ofte produceret af fåremælk.

Ricotta kan have forskellige former - den friske fra Sardinen er blød og cylinder-formet - mens øens saltede og let lagrede udgave faktisk har så fast en konsistens, at den som parmesan- og pecorino-ostene kan rives hen over pastaretter.

I Calabria >> er ricotta oftest fra geder eller får.

-syl

Retur til
Italienske oste <<



Mozzarella-ost
finde som ricotta i mange forskellige varianter >>



Copyright © 2006-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano