OST

Februar 2012

Bookmark and Share

Oste fra Piemonte


Cuneo provinsen
Acceglio (Val Maira)
Gorgonzola >>



Grana Padano >>


Bra >>

Bra tenero - lagret 45 dage

Bra duro - lagret 6 måneder

Castelmagno >>
(Castelmagno, Pradleves, Monterosso Grana)

Murazzano >>

(ComunitÓ Montana dell'Alta Langa,Bartici, Mondový, Ceva, Castelnuovo Ceva, Clavesana, Montezemolo, Sale s.Giovanni, Priero)
Bruss (Castelmagno, Frabosa, Murazzano)
Casteliosino Ormea (Ormea)
Paglierina Seirass del fen
Rebruchon
Ricotta
Roccaforte
Robiola d'Alba >>

Robiola d´Alba

Sola eller Sora di Val Casotto (Val Casotto, Ormea, Viozene, Villaro, Entraque)
Testun (Boves, Chiusa Pesio)


Testun

Toma (Barge o Bagnolo, Boves, Valle Stura, Valle Elvo)

Tometta Valle Elvo
Tometta (Barge, Bagnolo, Valle Elvo)
Tomini og Toumin del Mel (Val Varaita, Ponte Valcorta, Melle)
Raschera >> (Frabosa Sottana, Frabosa Soprana, Roccaforte Mondový, Montaldo di Mondový, Magliano Alpi, Roburent,Garessio, Ormea)

Novara provinsen
ZŘvi (Val Formazza)
Spressa (Antigoria, Ossola, Vigezzo)
Frachet (Valle Sesia)
Ricotta Motta Bettelmatt (Val Formazza)
Mezzapasta (Alto Novarese, Val Formazza, Antigoria)
Grasso d'Alpe (Alto Novarese, Val Formazza, Antigoria)
Caprino Piemontese
Gorgonzola >>

Grana Padano >>
Taleggio >>
Bettelmatt - se til højre >>
Toma Piemontese >>

Torino provinsen

Grana Padano >>
Bra >>
Toma Piemontese >>
Tomino di Talucco ( Talucco, Grandubbione)
Murianengo eller Moncenisio (Altopiano di Nvalesa mod den sydlige del af Colle del FrÚjus og højsletten Altopiano del Moncenisio)

Vercelli provinsen

Gorgonzola >>
Ricotta Sargnon Tomini (Sordevolo)
Toma Piemontese >>
Grana Padano >>

Robiola delle Langhe

Piemonte er en af de tre vigtigste regioner for den italienske mælkeproduktion, og er demed naturligvis en af de regioner, der har allerflest lokale og traditionelle oste.
Piemonte har også det største antal DOP-ankerkendte oste.

80% af den italienske mælkeproduktion foregår på Po-sletten >> mellem Alperne og Appeninerne.




Man mener, det italienske ord for ost - formaggio - stammer fra området, og indikerer "en form", fordi oste produceres i forme.

Du finder link til DOP-ostene fra Piemonte her, samt et par beskrivelser af andre typiske oste fra regionen herunder

Bettelmat

Osten produceres i Ossola Dalen, og ofte oppe i over 2.000 mters højde på Bettelmat-bjerget ved Gries-gletscheren.

Den specielle smag siges at komme fra alpe-græsset.

Osten minder om Fontina en fra Aosta >>, og produceres kun i sommermånederne, når dyrene køerne græsser i bjergene.

Den laves i runde forme med en diameter mellem 30 og 40 cm, og en vægte mellem 5 og 7 kilo, og lagres 3 til 4 måneder, inden den konsumeres.
Farven er gylden eller strågul.

Flere oste fra Ossola Dalen >>

Toma di Maccagno


Safran-krydderiet >>
giver farve til skorpen

Denne ost var den første italienske dronnings yndlingsost.
Hun hed Margherita - og den klassiske pizza >> er i øvrigt også opkaldt efter hende.

De flade runde "toma"-oste er en klassiker i Piemonte og denne udgave stammer fra bjergene omkring Biella og Vercelli.
Den spises frisk - lagres op til fire uger - og produceres hele året.


Gorgonzola
Beder man om gorgonzola i Italien vil man oftest få en blød og frisk "Gorgonzola Dolce"

Gorgonzola dolce

Gorgonzola med mascarpone-kreme
er til dem med en helt sød tand.


Den skrappere og mere lagrede gorgonzola kaldes for Gorgonzola Piccante


...og så sælger Guffanti også to helt specielle
"Zola´er" for dem, der kan lide ekstra skrap ost:


Zola lagret 200 dage


Zola lagret i 300 dage


Asti provinsen

Robiola >> eller Formagetta (Roccaverano)
Nostrano (Moncalvo)
Paglierina Seirass del fen
Ricotta Tomini (Acqui Terme)
Robiole (Alta Langa,Alba,Bec,Acqui,Bossolasco, Monferrato, Cocconato)
Grana Padano >>
Toma Piemontese >>

En ostetallerken med Piemonte-oste den 12.2.2012
i vinbyen Gattinara i det nordøstlige Piemonte >>

Biella provinsen
MortarÓt
Toma del Maccagno

Tomino di Sordevolo

Verbania provinsen

Ricotta Ossolana (Val d'Ossola)
Toma di capra (Val d'Ossola)
Ossolano (Alpe Cravariola, Alpe Castel, Alpe Bettelmatt)
Spressa
Toma Brusca

Alessandria provinsen

Gorgonzola >>
Robiola o Formagetta (Acqui Terme)
Ricotta Tomini (Roccaverano)
Grana Padano >>
Grana Padana

Toma Piemontese

Ostebordet på restauranten "Boccondivino"
>>
i Milano herunder er en sand fornøjelse...


Retur til
Italienske oste <<


Quiz
Klar til en quiz om
italiensk oste' >>


Toma-oste
er en
Piemonte-specialitet


Toma Valle Pellice


Toma Valsesia


Tometta Valle Elvo


Tome ossolane
di alpeggio




Toma Ovicaprina


Tome ossolane di casa



Tome ossolane
stravecchie


Toma della Serra


Toma ossolana
al Prunent


Toma ovicaprina





Mange oste-foto på www.italy.dk
er venligst stillet til rådighed
af Guffanti Formaggi >>


Copyright ę 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano