Madkultur

Oktober 2015


Mad-atlas over
italienske DOP, IGP og STG-produkter >>






Mange ostefoto på italy.dk er venligst stillet til rådighed
af Guffanti Formaggi >>


Et land uden ostehøvle
I Italien spiser man stort set altid osten i stykker, som man skærer med kniv.

Eller i uregelmæssige stykker, man vrider ud af parmesan- eller pecorinoformen med den specielle grana-kniv.


En parmesan-oste kniv

Man river også de hårde lagrede oste på rivejernets fine side hen over varme retter, eller man bruger rivejernets agurkesnitter til at lave papirstynde flager til at putte ovenpå salater eller carpaccio >>.

Osteskiver findes færdigskårne som "sottiletti" af emmental eller andre ostetyper, som man bruger til for eksempel ovnretter med pasta.

En ostemad på franskbrød er
overhovedet ikke italiensk.

Og smørsmurt rugbrød med rå løg og æggeblomme er en helt ny måde at avende den pikante Gorgonzola >> på for italienerne
.





Piave DOP
fra Belluno Dalen i Veneto >>



DOP fra 2009:
Grubeost fra Rubicone-floden >>

DOP - BOB
I følge de europæiske regler fra 1992 kan et produkt blive anerkendt som DOP - på dansk BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), hvis det har en karakter, som kun er til stede i det område, produktet stammer fra.
En karakter, som er helt speciel netop for dette geografiske område - naturlige og menneskelige faktorer inklusive.


DOP mærket (BOB på dansk)




( I Danmark er Danablu og Esrom oste DOP-BOB anerkendte - og blandt grøntsagerne Lammefjords-gulerødderne )

Produktion og forarbejdning skal foregå i dette afgrænsede område.



IGP - BGB
For at opnå IGP mærket - på dansk BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse) er det blot nødvendigt at leve op til en fastlagt kvalitet eller en anden karakteristik, som kan tilskrives det geografiske område, hvor i det mindste en af produktionsfaserne skal foregå rent fysisk.



IGP mærket (BGB på dansk)



STG
Der findes også et STG mærke - Garanti for Traditionel Specialitet - hvor det ikke er geografisk oprindelse, men alene forarbejdningsmetoden, der kvalificerer produktet
.


STG-mærket


En del af de mange konsortier, der også i dag varetager kontrollen med osteproduktion og lagring, blev grundlagt allerede i begyndelsen af 1900-tallet af producenterne.

-syl

Madkultur >>
Opskrifter >>
Vin >>
Oste-artikler
Et ostehjul med honning´er
i via Plana >>

Legender om Gorgonzola >>
Mousse med parmesanost >>
DOP, IGP, STG >>
Napoli-pizza med garanti >>
Rie Bobergs bog om italienske oste >>
Om "Ost og Vin" >>
Ost og honning >>
Quiz om italiensk ost? >>
Brød med DOP-garanti >>
Olie og DOP >>
Slow Foods Ostefestival i Bra >>

39 D.O.P. oste

Asiago DOP >>
Bitto DOP >>
Bra DOP >>
Caciocavallo Silano DOP >>
Canestrato Pugliese DOP >>
Casatella Trevigiana DOP >>
Casciotta d'Urbino DOP >>
Castelmagno DOP>>
Fontina DOP >>
Fiore Sardo DOP >>
Formai de Mut
dell'Alta val Brembana DOP >>

Fossa Sogliano Rubicone DOP >>
Fromadzo Valle d´Aosta DOP >>
Gorgonzola DOP >>
Grana Padana DOP >
>
Montasio DOP >>
Monte Veronese DOP >>
Mozzarella di di Bufala Campana DOP >>
Murazzano DOP >>
Parmigiano Reggiano DOP >>
Pecorino Filiano DOP >>
Pecorino Romano DOP >>
Pecorino Sardo DOP >>
Pecorino Siciliano DOP >>
Pecorino Toscano DOP >>
Piave DOP >>
Provolone del Monaco DOP >>
Provolone Valpadana DOP >>
Quartirolo Lombardo DOP >>
Ragusano DOP >>
Raschera DOP >>
Robiola di Roccaverano DOP >>
Spressa delle Giudicarie DOP >>
Stelvio / Stilfser DOP >>
Taleggio DOP >>
Toma Piemontese DOP >>
Valtellina Casera DOP >>
Vastedda delle Valle di Belice DOP >>

Andre italienske oste
Mozzarella STG >>
Canestrato di Moliterno IGP >>
Mascarpone >>
Ricotta >>
Bagoss - Viagra ost >>

Piemontes oste >>
Scimudin og Piattone fra Valtellina >>
Biologisk Parmesan >>


Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano