Ost i Italien

Februar 2013

Bookmark and Share

Mozzarella - en frisk ost!


KOMMENTAR:
Huha - den er slem:

"Italienerne spiser den allerhelst helt frisk, blød og meget gerne fremstillet af bøffelmælk.
Men herhjemme er mozzarella-osten i langt højere grad kendt som den faste, revne ost, man kommer ovenpå pizza.
"

Sådan stod der i 2010 på Arla.dk´s side om mozzarella.

MEN det ændrer altså ikke ved, at mozzarella ER en frisk, hvid og blød ost, som der skal komme mælk ud af, når man trykker på den.



Det her har altså INTET
med mozzarella at gøre

-syl


STG-mærket

En garanteret traditionel specialitet er et andet garantimærke, for produkter, der produceres efter et fast regelsæt.

Pizza med Garanti >>
Til "Pizza Napoletana STG" skal der anvendes enten Bøffelmozzarella DOP >>,
Mozzarella STG eller "Fior di Latte" fra Appeninerne.



Logo for de restauranter,
der bager deres pizza
efter STG-reglerne

Mozzarella sælges i poser, ligger i vand, og osten skal konsumeres så frisk som muligt.

Også i Italien er mozzarella desværre gået hen og blevet en massebetegnelse for utallige mere eller mindre lækre oste.



Mozzarella med STG-garanti


For at rydde op i Mozzarella-junglen blev der i 2001 fastsat regler for Mozzarella med STG-garanti >>.

Disse STG-mozzarella´er skal være friske, strukne oste.

De skal være runde eller flettede, og må ikke veje mere end 250 gram.

Farven er hvid, overfladen blød og skinnende, og indvendigt har osten en fiberagtig konsistens.

Smagen er mild og frisk med en svag fornemmelse af mælkesyre.


...uhhmm...

Mozzarella kan i dag faktisk også fåes i ruller, så det er "nemmere" at anvende dem - vi lader smagen stå!!! - og anbefaler alle at holde sig langt væk fra den slags produkter - hvis man altså vel at mærke ville spise ægte mozzarella.

Også italienske pizzeria´er "snyder" nogle gange med mozzarella´en:

Vi droppede f.eks. det lokale pizzeria, vi havde frekventeret i 8-9 år, da de skiftede fra en kvalitets-mozzarella til et industri-produkt, der efter ejerens mening var bedre, men som gav vores maver overarbejde.

Mozzarella af komælk produceres i dag overalt i Italien.

For ganske få årtier siden var mozzarella derimod lig med bøffel-osten >> specielt fra Salerno-området.

Dengang blev Mozzarella af komælk ofte kaldt for "Fior di latte".

Men selv om osten nu produceres overalt - og af mælk fra almindelige køer - så man kan altså ikke komme uden om, at den helt friske, som der kommer mælk ud af, er den eneste, der fortjener en plads på et bord med god mad.


Galbani er en af de kæmpestore italienske mozzarella producenter - og deres mozzarella er faktisk blandt de bedre.

Galbani er så til gengæld også virksomheden bag mozzarella-rulle.
Det må man så leve med...



-syl

Retur til
Italienske oste <<


Bøffel Mozzarella
DOP >>

Caprese-salat
med tomat og
mozzarella >>




Ricotta-ost er ligesom mozzarella udbredt i mange forskellige varianter >>







Copyright © 2006-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano