DOP oste

Januar 2015



Gorgonzola


Byen Gorgonzola er i dag en kedelig forstad til Milano, men den berømte ost betyder, at byen er med på næsten
alle kort over Italien.

Der findes mange legender om hvordan og hvornår man begyndte at producere Gorgonzola'en.
En af dem fortæller om en hyrde, der havde glemt sit udstyr og lod osteløben overnatte under åben himmel for at finde den dækket af mug morgenen efter.


DOP siden 12. juni 1996
En blød og fed skimmelost produceret af komælk og kalve-osteløbe.

Diameteren er
mellem 23 og 30 centimeter, højden mellem 16 og 20 centimeter.
En hel ost vejer mellem seks og tretten kilo.



Gorgonzola p
roduceres i provinserne Novara, Vercelli og Cuneo og kommunen Monferrato i Piemonte regionen >> samt i provinserne Bergamo, Brescia, Como Cremona, Milano og Pavia i regionen Lombardiet >>.

Men det er absolut Gorgonzolaen fra Novara, der er mest kendt.

Efter tre-fire ugers lagring bliver osten gennemboret med kobber- eller stålpinde, for at sikre ventilation og en ensartet udvikling af muggen.

Ost er håndværk
Forskellene på mål og vægt kan synes meget store for samme type ost.

Det skyldes dels, at traditionerne for den samme ost kan variere selv indenfor afgrænsede produktionszoner.

Dels at osteproduktion i Italien stadig i høj grad er et håndværk, og ikke en ensartet industri.

"Naturlig" eller "sød" Zola
Gorgonzola findes i flere udgaver i supermarkedet kølediske og delikatesseafdelinger.

"Naurale" er den faste og stærke udgave, der minder om vores Danablu, mens "dolce" er den bløde Gorgonzola - den bedste er efter min mening den, hvor muggen tenderer til det grønlige og ikke de blå nuancer.

Du kan også købe en slem "no-diet Zola", hvor osten er blandet op med Mascarpone-creme....

Gorgonzola-typerne

Beder man om gorgonzola i Italien vil man oftest få en blød og frisk "Gorgonzola Dolce"
Gorgonzola dolce

Gorgonzola med mascarpone-kreme er til dem med en helt sød tand.


Den skrappere og mere lagrede gorgonzola kaldes for Gorgonzola Piccante eller Naturale


...og så sælger Guffanti >> også to helt specielle "Zola´er" for dem, der kan lide ekstra skrap ost:

Zola lagret 200 dage

Zola lagret i 300 dage



Legenderne om "zola´ens" oprindelse

Den mest udbredte legende om Gorgonzola-ostens oprindelse taler om en fejltagelse:
En mejerist glemte en lærredspose med osteløbe, som så fik lov til at hænge hele nattet.
For at råde bod på fejltagelsen blandede han den glemte osteløbe med morgenens osteløbe.
Da osten efter lagring blev skåret igennem var den stribet af en blågrøn mug, der - viste det sig - smagte utroligt godt!

En anden leggende taler om en nærig krovært, der forsøgte at tjene penge på nogle mugne forme af Stracchini-osten - og derfor serverede den for gæsterne, der i stedet for at beklage sig, roste denne forunderlige ost.

Ingen af legenderne kan bevises, men begge episoder skulle have fundet sted mellem år 1.000 og 1.200 i omårdet omkring landsbyen Gorgonzola, der i dag er en forstad til Milano.

Historierne støttes dog af det faktum, at netop Gorgonzola var et stoppested for kvæg- og fåreflokke, når de skulle flyttes fra sommergræsningen i bjergene ned til markerne på Po-sletten >>.

Men også byen Novara vest for Milano gør krav på at være det sted, hvor Gorgonzola´en blev skabt. Om ikke andet, så er gorgonzola´en fra Novara-området i dag i særklasse....



syl

Retur til
Italienske Oste <<


Mad >>


Opskrifter >>


Grøn Gorgonzola
Lasagna >>


Honning og
Gorgonzola >>



Links
Gorgonzola´ens
hjemmeside >>

Producent i Novara
Mario Costa >>


Mange oste-foto på www.italy.dk
er venligst stillet til rådighed
af Guffanti Formaggi >>

Den lagrede
Gorgonzzola Naturale



Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano