Italiensk oste

Januar 2015
Bookmark and Share

Grubeost fra Emilia-Romagna -
Formaggio di Fossa fra Sogliano ved floden Rubicone



Man laver også en kendt grubeost i Talamello i Pesaro-provinsen i Marche-regionen.

 


Denne ost fik sin DOP i 2009, og det helt specielle ved den, er at den lagres i gruber - huller i jorden der alle har deres eget navn og for de fleste vedkommende har en historie helt tilbage til Middelalderen.

Osten lagrer i disse gruber, der består af tuf-sten ved landsbyen Sogliano al Rubicone på grænsen til Rimini- og Pesaro-Urbino provinserne.



Ostene pakkes i lærredsposer inden den tre måneder lange lagring i gruberne.

I følge traditionen skal ostene i hullerne inden midten af august, og man tager dem lige så traditionelt op på Santa Caterinas helgendag den 24. november.



De fleste grubeoste er fremstillet af fåremælk, men der findes også grubeoste fremstillet af komælk, og grubeoste produceret af en blanding af fåre- og komælk.

Vigtigt er det, at dyrene har græsset i det fri.

Ostene har på grund af lagringen en uregelmæssig form og vejer sjældent over 1 kg.

Sandsynligvis er traditionen med at "begrave" ostene opstået i 1400-1500-tallet, hvor området både var i krig og udsat for hungersnød.

De bønder, der kunne producere mere end til blot husbehov, begravede deres overskud til magre tider, eller blot for at beskytte deres forråd mod fjendtlige plyndringer.

I dag anvendes grubeosten smeltet i de klassiske supper fra Romagnola-egnen (suppe med pasta som fyldte cappelletti eller passatelli).

Den lagrede ost kan også rives over pastaretteer, og derudover nyder man grubeosten som den er med honning >> og Balsamico Eddike >> - dertil anbefales fyldige rødvine eller et glas Marsala >>.



-syl

Retur til
DOP-oste <<

Retur til
DOP Mad-atlas <<


Links
Konsortiet for
Formaggio di Fossa >>


Le Fosse di Terá
di Sogliano al Rubicone >>


Man holder naturligvis en oste-fest i Sogliano.
I 2010 foregik det for 36. gang den sidste weekend i november og den første weekend i december




Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>