Olivenolier med DOP
Marts 2012
Bookmark and Share
40 jomfruolivenolie med DOP-klassifikation
3 spiseoliven - og én IGP-olien fra Toscana

Piemonte og Aosta Dalen er de eneste italienske regioner, der ikke producerer olivenolie - selv om nogle eksperimenter i Piemonte - blandt andre Emanuele fra Anzivino >>

Minus 8 grader er oliventræets kulde-smertegrænse.


Spiseoliven
med DOP-garanti


Cerignola DOP - Puglia

Consorzio Oliva Bella >>


Oliva Ascolana del Piceno DOP
- Marche
Store, aflange og kødfylde oliven af den lokale kultivar "Ascolana Tenera", der naturligvis også anvendes til områdets berømte fyldte og friturestegte Olive Ascolane.

Gastronomien i Marche >>


Nocellara del Belice DOP
- Sicilien

Nocellara del Belice DOP >>

De små sorte oliven fra Ligurien - Olive Taggiasche - serveres ofte til en aperitif


Nogle olivenolie-producenters hjemmesider
DOP fra Garda-søen >>

DOP fra Liguria >>

Capezzana fra Toscana >>

Caricato fra Puglia >>

Celletti fra Sicilia >>

Schirinzi i Puglia >>

I alfabetisk orden - med region/provins bagefter,
kort over produktions-zoner og links til konsortier eller producenter.

Alto Crotonese DOP - Calabria
Mindst 70% Carolea-oliven.
Alto Crotonese DOP er en frugtagtig, mild olie, der er perfekt til fisk.


Aprutino Pescarese DOP - Abruzzo
I lang tid var olivenolie regnet for en mindre vigtig produktion i området, hvor man havde mange får, og også var kendte for kornproduktionen.
De anvendte kultivarer er Dritta, Leccino og Toccolana.
Dritta er en lokal sort, mens Toccolana kommer fra Tocco Casauria og er kendt for at give meget olie med en rustik smag.
Olio Extravergine d'Oliva Aprutino Pescarese har maks. 0.6% syre.
Farven er fra klar gul til grøn, og olien må produceres i hele Pescara-provinsen.

WEB: Aprutino Pescarese >>
ARTIKEL: Liset producerer olie i Abruzzo >>




Brisighella DOP - Emilia Romagna

90% af de anvendte oliven skal være af den lokale Nostrana di Brisighella kultivar. Syreindholdet under 0,5% og oliven er smaragdgrøn med gyldne nuancer.

Brisighella er en medium frugtagtig olivenolie med en peberagtig eftersmag, og den produceres kun i enkelte kommuner i Ravenna og Forlí-provinserne.
WEB: Brisighella DOP >>


Bruzio DOP - Calabria
Dyrkningen af oliven begyndte omkring 1.000 år før vor tidsregning, og det var grækerne, der bragte dyrkningen til det sydlige Italien.
Bruzio-olivenolien har et maks. syreindhold på 0,8%. Den er grøn med gullige nuancer og meget markant frugtsmag.
Produktionen foregår i Cosenza-provinsen.

WEB: Consorzio DOP Bruzio >>


Canino - Lazio

Kultivarerne er Caninese, Leccino, Pendolino, Maurino og Frantoio.
Syreindhold på maks. 0,5%, smaragdgrøn farve med gyldne nuancer.
Robust smag med peberagtig eftersmag. Dyrkes i Viterbo-provinsen.


Cartoceto - Marche
Man har vidnesbyrd om olivenolie-produktion i området tilbage til 1200-tallet.


Chianti Classico - Toscana
De fire grundlæggende kultivarer er Frantoio, Correggiolo, Moraiolo og Leccino, der skal udgøre 80%, mens andre kultivarer fra området tilsammen må udgøre 20%.
Produktions-zonen er den samme for Chiantis vine, hvor grænserne blev fastlagt af storhertug Cosimo III i 1716.
Maks. syreindhold på 0,5%.


Der er skrappe betingelser for plukning - med håndkraft - og opbevaring i specielle ventilerede kurve inden olien senest 24 timer efter plukningen skal presses mekanisk.
Der må kun produceres et begrænset antal liter olie per hektar og produktionsåret skal være oplyst på etiketten.
WEB: DOP-olien Chianti Classico >>

Cilento - Campania
Den lokale kultivar hedder Pisciottana, og også her er der skrappe regler, der skal overholdes for at få tildelt DOP-mærkaten.
Frugterne skal være plukkede inden den 21. december.
Der må ikke høstes flere end 11.000 kg oliven pr. hektar, og ikke produceres flere en 1.420 liter olie pr. hektar.
Frugterne skal presses senest to døgn efter høsten.
Oliven produceres i 62 kommuner i området, er fra strågul til grøn og har en meget frugtagtig smag.
Syreindhold maks. 0,7%.
WEB: Olio DOP di Cilento - Campania >>


Colli Nisseni


Collina di Brindisi - Puglia

Den DOP-olie kaldes lokalt for Ogliarola eller Chiarita.
I området kan man også nyde et utal af flere hundrede år gamle oliventræer.
DOP-olivenolien skal indeholde mindst 70% af kultivaren Ogliarola, mens resten kan være af sorterne Cellina, Nardó, Coratina, Frantoio, Leccino og Picholine.
Syreindhold maks 80%, farven går fra gul til grøn.
Producent: Olio di Ostuno >>



Et gammelt toscansk oliventræ -
ved Sant´Antimo klosteret i Toscana >>

Colline di Romagna - Emilia Romagna
Romagnas mikroklima skaber en helt speciel frugtagtig olie med pikante let bitre undertoner.

Colline Pontine - Lazio


Colline Salernitane - Campania
82 kommuner fra Amalfikysten til Salerno må producere denne olie, der oprindeligt stammer fra de lokale kultivarer Rotondella og Carpellese.
I moderne tid er kultivarerne Frantonio og Leccino blevet tilføjet, maks. syreindhold er 0,7%.
Der må kun høstes 12.000 kilo oliven per hektar, og olieudbyttet må højst være 20%.


Colline Teatine - Abruzzo
Produceres i Chieti provinsen



Dauno - Puglia
WEB: DOP Dauno >>


Garda - Lombardia, Veneto og Trento provinsen
Det milde klima omkring Gardasøen betyder, at oliventræerne kan trives helt op til 650 meters højde på bjergne omkring søen.
DOP-olien fra Garda er en af de dyreste i Italien, og har et syreindhold på maks 0,6%.

Kultivarne omkring Gardasøen er de lokale Casaliva og Gargná, men også kultivarer som Leccino, Frantoio, Pendolino og Moraiolo anvendes til olien.
Farven er strågul med grønlige eller ravfarvede reflekser.
Det er en meget delikat smagende olie, der egner sig fint til både søens fisk, og til områdets mange friske salater.
WEB: DOP-olien fra Garda-søen >>


Irpinia - Colline dell'Ufita - Campania
Produceres i 38 kommuner i den nordlige del af Avellino-provinsen. Den vigtigste kultuvar er den lokal Ravece, og frugterne skal håndplukkes inden 31. december.



Laghi Lombardi - Lombardia
Denne DOP-olie produceres i Bergamo, Brescia, Como og Lecco provinserne langs søerne.
Der har vokset oliventræer på bredderne af Iseo og Como-søen i århundreder.
En let frugtagtig olie med farver fra grøn til gul.
Kultivarerne er Casaliva, Frantoio and Leccino.


Lametia - Calabria


Lucca - Toscana
Olivenolien er simpelthen en del af folkesjælen omkring lucca.
Derudover har olivenolie spillet en vigtig rolle for områdets økonomi helt tilbage til 1000-tallet.
Der var regler for produktion og salg af olien fra Lucca-området allerede i midten af 1200-tallet.
I slutningen af 1500-tallet blev der grundlagt et "olie-bureua", der skulle kontrollere oliens kvalitet og fastsatte priserne.

Olivenbønderne ved Lucca var eksperter på deres område og allerede i 1800 blev der via det landbrugsvidenskabelige akademi - Accademia dei Georgofili i Firenze - med Lucca-bøndernes hjælp udgivet videnskabeligt materiale blandt andet om, hvordan man bekæmpede oliventræets mest almindelige sygdomme.


Molise - Molise


Monte Etna - Sicilia



Monte Iblei - Sicilia

WEB: www.montiblei.it >>


Penisola Sorrentina - Campania



Pretuziano delle Colline Teramane - Abruzzo


Riviera Ligure - Liguria

WEB: Consorzio DOP Riviera Ligure.it >>
Må dyrkes i hele regionen Liguria

Sabina - Lazio


WEB: Sabina DOP >>


Sardegna - Sardinien
Må dyrkes over hele øen

Tergeste - Friuli Venezia Giulia

Den nørdøstligste italienske region producerer meget lidt olivenolie.
Området befinder sig simpelthen på den kulde-smerte grænse, hvor oliventræer har svært ved at trives.
Tergeste eller Tergestum er det antikke navn for Trieste, og her dyrker stædige bønder altså ganske lidt olivenolie.
Tergeste DOP skal for mindst 20%´s vedkommende bestå af Belice eller Bianchera kultivarer, mens de resterende 80% må være af kultivarerne Carbona, Leccino, Leccio del Corno, Frantoio, Maurino og Pendolino.
Konsortiet skønner, at mellem 500 og 600 bønder i området har producerende oliventræer - der i gennemsnit producerer mellem kun 20 og 50 kilo olie om året.
I alt en produktion, der efter vejrforholdene er et sted mellem 20.000 og 40.000 liter olie om året.
WEB: Tergestedop.it >>
PRODUCENT: Parovel >>


Terra d' Otranto - Puglia
WEB: DOP-Terra di Otranto - Puglia >>


Terra di Bari - Puglia



Terre di Siena - Toscana
WEB: Terra di Siena DOP >>


Terre Tarentine - Puglia


Toscano (IGP) - Toscana
Biologisk producent - Tenuta la Novella >>
WEB: Consorzio Olio Toscano.it >>

Tuscia - Lazio

Umbria - Umbria

Må dyrkes i hele regionen
WEB: Olio DOP Umbria >>

Val di Mazara - Sicilia



WEB: Ass Olivo.it >>

Valdemone - Sicilia


Valle del Belice - Sicilia
WEB: Nocellara del Belice DOP >>

Valli Trapanesi - Sicilia


Veneto Valpolicella
Veneto Euganei Berici
Veneto del Grappa - Veneto

Veneto er absolut ikke blandt de store italienske olieregioner (til gengæld producerer man uhyggelige mængder af konsumvin >>).
De lokale kultivarer er Casaliva, Perlarol, Trepp, Grignan og Negrin, men også kultivarer som Leccino, Maurino, Moraiolo, Pendolino og Croatina dyrkes i regerionen.
Veneto Valpolicella DOP skal produceres af Grignan og Favarol.
Veneto Euganei e Berici DOP af Leccino og Resara varieties
mens "Veneto del Grappa DOP er olie fra Frantoio og Leccino kultivarer.
WEB: Olio Veneto DOP >>

-syl

Det "grønne guld" herunder resultatet af høsten 2010 på
Il Giottone Umbro - Bed & Breakfast og dansktalende madkurser >>

Retur til
Olivenolie <<


Retur til
DOP og IGP <<


214 italienske
DOP
, IGP og STG
produkter >>




op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\



Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>