Oliekultur

Marts 2012

Bookmark and Share
Maj 2009: Olivenolie-eksperten Rie Boberg:
Ny forskning om middelhavsdiæten og olivenoliens fantastiske egenskaber >>
Liset Nyland og Rie Boberg har haft en superhøst i 2008
- sådan køber du deres dansk/italienske olier



Olivenolie-byer
Citta dell´Olio >>


Italien er verdens 2. største producent af olivenolie - efter Spanien.
Den årlige produktion var i 2007 ca 350.000 tons.









Olie-byer
Foreningen af olie-byer samler 215 byer i 16 ud af 20 italienske regioner - www.cittadellolio.it >>

Fakta

I Italien findes der over 140 forskellige typer oliven.
Ekstra jomfru oliven-oliens surhedsgrad skal fra november 2002 være under 0.8%
.
For "Novello-olie", presset af de tidligst modne druer, er surhedsgraden ofte kun 0,4%.
Ekstra jomfru olien stammer fra den første presning af olivenerne
Nogle foretrækker en "ikke filtreret" jomfruolie, der godt kan være lidt grumset at se på.


Olie-veje
Ligesom vinen har sine vin-ruter vist langs vejen, findes der i dag også flere olie-veje.

For eksempel i området omkring byen Taggia langs rivieraen i Liguria.

Eller omkring det fantastiske slot Castel del Monte i Bari-provinsen i Puglia , og en tredje officielle vin-vej findes der i Sabiner-bjergene i Lazio-regionen nord for Rom

Er olie sundt?
Som andet fedtstof indeholder også olivenolie 9 kalorier per gram.

Det gode ved olivenolie og specielt den koldtpressede olie, er i forhold til animalske fedstoffer en bedre fordeling af mono- og flerumættede fedtsyrer, samt indholdet af naturlige anti-oxidanter.

Koldpresning
Jomfru-olien er presset kold - d.v.s. helt naturligt umiddelbart efter høsten, og dermed bevarer olien alle sine naturlige egenskaber.



Liset Nyland - www.sablanico.it >> - producerer olivenolie i Abruzzo-regionen.
Hvis du kunne tænke dig at prøve at smage vores ekstra jomfru olivenolie, så kan du enten ringe til os eller skrive en email.

Det bedste ville selvfølgelig være, hvis du/I selv kom forbi... :-)


En hel og en halv liter - en liter i dunk og fem liter i dunk

Standard forsendelse er 0.5 liters flasker i kasser af 6 eller 12 stk.

Hvis du bruger meget olivenolie kan vi anbefale vores 1 liters dunke, som vi typisk sender i kasser med 10 stk eller vores 3 liters dunke, som vi sender i kasser med 4 stk.

Vi kan desværre ikke sende 5 liters dunke med posten, da de ikke er robuste nok til at klare den hårdhændede behandling, men bor du i Århus vil der måske være en alternativ mulighed for at afhente disse hjemme hos mine forældre.


Ring eller skriv for bestilling:
+39-085.8208870
casa(at)sablanico.it

Liset skriver også på www.italy.dk:
Gastronomien i Abruzzo >>

På besøg i verdens største underjordiske
laboratorium under Gran Sasso-bjerget >>


Rie Boberg har solgt sin olivengård i Toscana
for at vende hjem til Danmark.


Hun har haft sin sidste olivenhøst.
Det blev en rekordhøst, den største og smukkeste i hendes 25 år som olivenbonde.

Aldrig har olivenerne hængt tættere og været sundere end i år, hvor olivenfluen brillierede ved sit fravær.


Rie har dog ikke tænkt sig at gå en fremtid i møde uden olie, når dette års høst er forsvundet.

Hun har aftalt med sin mangeårige betroede oliemøller, at han sender sin bedste olie op, så både hun og de efterhånden mange afhængige kan få deres lyster styret.

Er du interesseret i at købe noget af Ries olie,
kan du skrive til rieboberg (at) gmail.com.


Rie har i mange år skrevet om stort og småt i Italien på www.italy.dk
Rie´s sider >>

-syl



Retur til
Olivenolie <<


Olie-artikler
DOP-olie fra
hele Italien >>


Danske olieproducenter >>

Oliven-pate >
>

Olie-museum i Umbria>>


Andre olie-museer >>

Rie´s sider


2004 - Anmeldelse af bogen
"Olivenolie" af Rie Boberg >>


Olivenhøst host Rie >>

Olivenlunde i pap >>

Spøgelsesfirmaer >>

Rie´s bog "Olivenolie" >>


Links
Olie fra Liguria
OleumOlea.dk >>

Fratelli Carli i Imperia >>
- også museum


Olie-byernes forening >>

Fratelli Carli laver også cremer og make-up på basis af oliven-olie


Monini - en af de store
producenter >>


Flere olie-link
DOP fra Garda-søen >>

DOP fra Liguria >>

Capezzana fra Toscana >>

Caricato fra Puglia >>

Celletti fra Sicilia >>

Schirinzi i Puglia >>


Olie-regionerne
Puglia, Toscana, Liguria,
Lazio, Umbria, Marche,
Abruzzo, Molise,
Campania, Sicilia
og Veneto

De forskellige olier
Olio extravergine di oliva:
Første presning
- surhedsgrad under 1

Olio sopraffino
vergine di oliva:

Første presning
- surhedsgrad mellem 1 og 1,5

Olio fine vergine di oliva:
Anden presning
- surhedsgrad mellem 1,5 og 3

Olio vergine di oliva:
Anden presning - surhedsgrad
mellem 3 og 4 grader
- på grænsen til "uegnet
som menneskeføde".
Copyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano