MAD - Kød på bordet!

Marts 2012

Bookmark and Share

Mortadella - en kødpølse med kød og kvalitetsgaranti













I Prato i Toscana laver man
en kraftigere lokal udgave af Mortadella´en

Bologna-pølsen "Mortadella" var i 2001 et af de efterhånden mange italienske produkter, der blev godkendt til at bære EU-mærket IGP som garanti for oprindelse og kvalitet.

"Mortadella Bologna"
hedder det produktet, og 30 firmaer fra det meste af Norditalien og selvfølglig også fra Bologna kan i dag (2010, red.) smykke deres lysrøde kødpølse med det eftertragtede kvalitetsmærke.

De 30 firmaer er med i "Mortadella-konsortiet" >> , og deres produktion overvåges af en kontrolinstans direkte under det italienske landbrugsministerium.



I Italien produceres der hvert år 170.000 tons lyserøde kødpølser - med kød! - i alle størrelser fra få centimeter helt op til en meter i diameter.

Madglade munke

Navnet Mortadella siges at stamme fra latin, hvor "farcimen myrtatum" beskrev en pølse krydret med myrte, eller også stammer ordet fra "mortarium" - det kar, man brugte til at hakke kød i i Middelalderen.

Andre mener, at det var madglade munke, der opfandt Mortadella'en, men det er sikkert, at allerede i 1661 bestemte kardinal Farnese, at der skulle indføres regler for produktionen af pølsen, så man altid var sikker på kvaliteten.


Pølse som diplomatisk målestok

Bologna-pølsen blev også brugt til at måle politiske og religiøse udsendinge og diplomaters succes efter et besøg i Bologna.

Fik udsendingen eller diplomaten en af de store pøler med sig hjem, var han mission gået godt.
Var pølsen lille, kunne han se frem til en kølig modtagelse hos sine herrer.

En af de større Mortadella-pølser


Europa Kommissionen formand Romano Prodi
stammer fra Bologna, og faktisk er "Mortadella" et af de øgenavne, italienerne bruger om ham.
Om det så er positivt eller negativt, afhænger jo både af smag og politisk ståsted!

Billig
Mortadella'en er det klassiske og billigste fyld i en hurtig italiensk mellemmad - "Merenda".

Men Mortadella serveres ofte også i terninger som en del en forret med andet pålæg, eller som tilbehør til aperitiffen.

Mortadella i tern kan også bruges i kolde pasta- og rissalater.

Kendte Mortadella-producenter


- syl



Copyright © 2001-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano