Februar 2015
Bookmark and Share
Marengo: Et vundet slag
og en kylling til Napoleon
Opskriften:

Ingredienser til 6 personer

1 ung kylling på 1,5 kg (Napoleons kylling var vist lidt gammel!)
Jomfru oliven olie
5 flåede tomater
1 kop cognac – eller tør hvidvin, hvis du er enig med Dunand...
1 dl hønsebouillon
2 fed hvidløg
6 æg
12 flodrejer kogt ind med cognac eller vin
6 skiver brød ristet på en pande med olie
Salt, peber og friskhakket persille.



Tilberedning:

Del den rengjorte kylling – med kniv eller sværd – i 6 stykker.

Steg stykkerne i olie til de er gyldne i en højkantet pande eller en stor tykbundet kasserolle.

Tilsæt salt og peber og lad kyllingen simre færdig - ca. 35-40 min i alt.

Tag kyllingstykkerne af panden og opbevar dem lunt, mens du laver tomatsaucen.

Rist de hakkede flåede tomater >> og hakket hvidløg i olien, lad dem simre ca. 10 min. med halvdelen af cognac´en eller vinen, samt hønsebouillon.

Når saucen har den rette konsistens kommer kyllingestykkerne tilbage i panden og steger med ved lav varme de sidste minutter.

Imens laver du på en anden pande olie-ristede brødskiver og spejlæg, der serveres ovenpå det ristede brød ved siden af kyllingen.

Inden kyllingen serveres pyntes med flodrejerne, der i en lille gryde har kogt ind med den anden halvdel af cognac eller vin.
Til allersidst et genrøst drys friskhakket persille.

Buon Appetito!

Slaget ved Marengo foregik mellem Napoleon Bonaparte og franskmændene på den ene side og østrigerne på den anden den 14. juni år 1800.

Marengo ligger få kilometer fra byen Alessandria i Piemonte >>. Der deltog flere end 30.000 soldater for hver af de to styrker i slaget.

Napoleons selv spiste aldrig under et slag, men da sejren var klar, blev hans køkkenchef sat på en svær opgave: Forsyningsvognene var nemlig gået tabt under slaget.



Chef Dunan sendte nogle soldater ud i området omkring slagmarken for at finde noget mad:

Èn kom tilbage med en kylling,
en anden med tomater, en tredje nogle æg, og en fjerde med nogle flodrejer (flodkrebs), og dertil bidrog Dunant selv med hvidløg, hans egen ration af tørt brød, samt nogle dråber cognac han havde fra Napoleons private feltflaske!

– Sådan siger legenden i hvert fald, men måske var ”Marengo Kyllingen” i virkligheden blot tyvstjålet fra en italiensk Mammas gryde!

Dunand ristede brødskiverne i en pande med olie.

Den brugte han også til kyllingestykkerne – kyllingen blev parteret med hans kårde.

Da kyllingen var gennemstegt blandede han på samme pande hakket hvidløg og tomater.

For at gøre denne sauce mere flydende tilsatte han lidt vand, cognac, og så lagde han kyllingestykkerne tilbage i sovsen og pyntede til slut med flodrejerne.

Ved siden af lavede han spejlæg, der blev serverede ovenpå det ristede brød.

Napoleon blev så begejstret for den ret, at han gav Dunand ordre til altid at servere “Marengo Kylling” efter sine slag.

Men dér gjorde Dunand en fejl.

Han mente som god kok nemlig ikke, at hverken cognac eller flodrejer i grunden havde noget at gøre med æg og tomat, og erstattede næste gang cognac med hvidvin og rejerne med svampe – hvad der gjorder Napoleon vred.

Napoleon kunne lide retten, som den var – og så var han overtroisk:

Det ville sikkert bringe uheld at ændre opskriften!

-syl


Retur til
Madkultur <<


Retur til
Opskrifter <<


Retur til
Historie <<


Flere historiske opskrifter
Radetzky og
Milano Koteletten >>


Radetzkys
græskar-gnocchi >>


Rossinis tounedos >>

Carpaccio
fra Harry´s Bar >>


Links
Slaget ved
Marengo >>


Alessandria by >>
(Ligger lige syd for
Po-floden >>)

Museum om slaget
ligger i landsbyen
Spinetta Marengo få km fra Alessandria.
Åben onsdag til lørdag - 10-12 samt 14-18.
Tel. +39/0131/216344)


Slaget ved Marengo
(Klik for store billeder)


Napoleon red på et muldyr under slaget ved Marengo


Hatte og trommer på museet
over slaget ved Marengo

Copyright © 2005-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano