Madkultur

2002
Bookmark and Share

Madguru'en Edoardo Raspelli


Raspelli har forsikret sine smagsløg for € 516.000.

Med andre ord kan man i hans tilfælde tale om en gylden gane.

Raspelli anmelder over 250 hoteller og restauranter, han har besøgt indenfor de seneste tre år, og skrevet om i Torino dagbladet "La Stampa"


Edeorado Raspelli

Artikel fra januar 2002

Flere end 20 gange er Edoardo Raspello mødt op i italienske retssale for at forsvare sin ret til at kristisere restauranter og vinproducenter i Italien.


Han begyndte ellers sin karriere som journalist i de såkaldte "bly-år" under terrorismen i Italien, men bevægede sig hurtigt over i mad-kritikken.



I hans familie er der flere restauratører og hotelejere, så det kom ikke helt fra fremmede.

Raspelli skriver om mad, vin og hotelleri Torino-visen la Stampa, og har medvirket i et utal af tv-programmer om mad.

For tiden medvirker han i mad- og miljørogrammet "Det grønne æble" på "Rete 4".

Han har ofte rollen som forbrugernes forsvarer, og har udover sin kritikkervirksomhed også redigeret flere kogebøger.

Skred fra Espresso

I over fire år stod Raspelli i spidsen for den gruppe af mad-anmeldere, der redigerede Espresso's madguide "La Guida d'Italia", som hvert år prøvespiser over 2.500 italienske restauranter.

Men i 2001 smækkede han med døren, og udgiver nu sin egen guide over restauranter og hoteller.

Han anmelder som sædvanligt de kendte steder, men leder også efter nye restauranter og hoteller, som ikke er kendte - endnu i hvert fald.

Raspellis top ti
Vissani - Baschi i Umbria
Pinchiorri - Firenze
Aimo e Nadia - Milano
Il Pescatore - Canneto sull'Oglio
Flipo - Torre Pellice
Antica Osteria del Ponte - Casinetta di Lugagnano
Desco - Verona
Gambero Rosso - San Vicenzo
La perfola - Rom
Sorriso - Soriso

De tre t'er

Raspelli forklarer det italienske køkkens internationale succes med at man i dag ikke søger det eksostiske, men det originale og oprindelige på restauranterne.

- I dag beder man restauranterne om at genfinde det traditionelle køkken, med det jeg kalder formlen de tre t'er terra, tradizione e territorio (jorden, traditionerne, områd
et).

Det er det, som udlændingene vil have af os, s
iger Raspelli.

Som altid er han hård i sine bedømmelser, og han er kendt for skarpe bemærkninger, som "italienske hoteller er en kostbar katastrofe".

Raspelli er i øvrigt indtil videre blevet frikendt i alle retssagerne mod ham, han krævende gane og skarpe pen.

-syl

Retur til
Mad <<


Retur til
Madguider >>


Andre artikler

Gastronauter
og foodtrottere>>


Danske mad-bøger >>


Link
La Stampa >>

Raspelli om Vissani
1990-ernes mest omtalte
italienske kok:
"Gianfranco Vissani er en
ekseptionel kok, men han er
også blevet berømt, fordi han er D'Alemas ven (Leder af partiet
Demokratisk venstre - red.).

Fyret
Raspelli har prøvet at
blive fyret for en anmeldelse.
Han skrev dårligt i "Gente Viaggi" om en restaurant i Viareggio i Toscana.
Ejeren ringede til en indflydelsesrig italiensk politikker, der ringede til ejeren af mangasinet, der fyrede Raspelli.


Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano