200.000 eksemplarer om året af Michelins madguide.
100.000 af dem sælges udenfor Italien.
8
anonyme fastansatte inspektører tester 3.000 restauranter hvert år
for Michelin Michelin
er stadig en garanti. Deres inspektører er faktisk anonyme, men for
mange er Michelin også synonym med snobberi på restaurant, når
det er værst.
På få måneder har Raspelli's "private"
guide solgt over 4.500 eksemplarer Raspelli
er for de kræsne, og dem, der nyder hans bidende ironi.
|
Artikler fra 2002 og 2003
April 2003 Fire italienere
på Top 50
"Restaurant Magazine" bad 300 kokke
og kritikkere om at lave en Top 50 -liste over verdens bedste restauranter, og
hele fire italienske spisesteder var med på listen: Dal Pescatore
ved Mantova Enoteca pinchiorri i Firenze Cecchino dal 1887 i Rom
Quattro Passi ved Napoli
2002
- Guide til restaurant-guiderne i Italien
Den
røde Michelin guide er den mest solgte restaurant-guide i Italien.
200.000 eksemplarer sælger den hvert år, men for nogle år
siden solgte den 300.000 eksemplarer! De andre fire kendte restaurantguider
har også hvert år deres trofaste publikum,
og i år er mad-kritikkeren Raspelli kommet med sin helt private guide.
100.000 af de røde Michelin'er ender i udlandet, og det samme gør
en del af de andre madguider også. La Guida D'Italia 2002
med over 2500 anbefalede restauranter udgives af samme forlag, der udgiver ugemagasinet
Espresso, som regnes for venstreorienteret. Veronelli er en af
de mest kendte vin- og mad eskperter i italien, og hans publikum kigger mere efter
vinkortet, end italienerne normalt gør. Slow Foods
guide hedder "Osterie d'Italia", og anmelder konsekvent kun restuaranter,
hvor menuen koster under € 33,57. Et "Osteria" var
engang et simpelt traktørsted, men den betegnelse har ligesom ordet "Trattoria"
- traktørsted - fået en moderne reklameværdi, der betyder,
at også eksklusive steder i dag smykker sig med disse ydmyge navne.
Gambero Rosso - Den røde reje har i mange år været
renet for de venstreorienteredes mad-guide. Edoardo
Raspelli >> var tidligere chef-smager for Espresso-guiden,
men kom op at skændes med forlaget, og udgiver fra i år sin egen spise-
og hotelguide. Debat om madbøgerne er der altid, og i år
foregik en af debatterne i et tv-program, der normalt huser politiske diskussioner.
Mad er jo vigtigt i Italien!
Blandt deltagerne i tv-programmet var
1980'ernes italienske madguru - kokken Gualtiero Marchesi, hvis tredje
stjerne hos Michelin er forsvundet, ligesom han får pil nedad i nogle af
de andre guider.
Men han tager det roligt, for man skal alligevel altid
reservere lang tid i forvejen for at nyde hans mad i den flotte villa i Erbusco
ved Iseo-søen. På de fleste madguiders hjemmesider er det
muligt at finde restauranter efter regioner eller byer, ligesom man kan se listerne
over de restauranter, der er blevet belønnet med flest stjerner, kokkehuer,
point eller gafler. På siden "A
cena - Til middag" >> kan man også søge under
typer af restauranter.
-syl |