Madkultur

2002 & 2003





200.000 eksemplarer om året af Michelins madguide.
100.000 af dem sælges udenfor Italien.


8 anonyme
fastansatte inspektører tester 3.000 restauranter hvert år for Michelin

Michelin er stadig en garanti.
Deres inspektører er faktisk anonyme, men for mange er Michelin også synonym med snobberi på restaurant, når det er værst.




På få måneder har Raspelli's "private" guide solgt over 4.500 eksemplarer

Raspelli er for de kræsne, og dem, der nyder hans bidende ironi.

Artikler fra 2002 og 2003





April 2003
Fire italienere på Top 50

"Restaurant Magazine" bad 300 kokke og kritikkere om at lave en Top 50 -liste over verdens bedste restauranter, og hele fire italienske spisesteder var med på listen:
Dal Pescatore ved Mantova
Enoteca pinchiorri i Firenze
Cecchino dal 1887 i Rom
Quattro Passi ved Napoli



2002 - Guide til restaurant-guiderne i Italien


Den røde Michelin guide er den mest solgte restaurant-guide i Italien.
200.000 eksemplarer sælger den hvert år, men for nogle år siden solgte den 300.000 eksemplarer!
De andre fire kendte restaurantguider har også hvert å
r deres trofaste publikum, og i år er mad-kritikkeren Raspelli kommet med sin helt private guide.
100.000 af de røde Michelin'er ender i udlandet, og det samme gør en del af de andre madguider også.

La Guida D'Italia 2002 med over 2500 anbefalede restauranter udgives af samme forlag, der udgiver ugemagasinet Espresso, som regnes for venstreorienteret.

Veronelli
er en af de mest kendte vin- og mad eskperter i italien, og hans publikum kigger mere efter vinkortet, end italienerne normalt gør.

Slow Foods guide hedder "Osterie d'Italia", og anmelder konsekvent kun restuaranter, hvor menuen koster under € 33,57.
Et "Osteria" var engang et simpelt traktørsted, men den betegnelse har ligesom ordet "Trattoria" - traktørsted - fået en moderne reklameværdi, der betyder, at også eksklusive steder i dag smykker sig med disse ydmyge navne.

Gambero Rosso - Den røde reje har i mange år været renet for de venstreorienteredes mad-guide.

Edoardo Raspelli >>
var tidligere chef-smager for Espresso-guiden, men kom op at skændes med forlaget, og udgiver fra i år sin egen spise- og hotelguide.

Debat om madbøgerne er der altid, og i år foregik en af debatterne i et tv-program, der normalt huser politiske diskussioner.
Mad er jo vigtigt i Italien!

Blandt deltagerne i tv-programmet var 1980'ernes italienske madguru - kokken Gualtiero Marchesi, hvis tredje stjerne hos Michelin er forsvundet, ligesom han får pil nedad i nogle af de andre guider.

Men han tager det roligt, for man skal alligevel altid reservere lang tid i forvejen for at nyde hans mad i den flotte villa i Erbusco ved Iseo-søen.


100.000 eksemplarer + 30.000 på tysk


Slow Foods Guide
Osterie d'Italia 2002


For "back to basic"
-gastronauter, der sætter pris på traditioner, det oprindelige og naturlige med et strejf af fantasi, men absolut uden snobberi


25.000 eksemplarer sælges i Italien og 8.000 i Tyskland
Veronellis
Ristoranti di Veronelli 2002



Veronelli

Til dem, for hvem vinen har en afgørende plads under måltidet


Udkommer i et oplag på 100.000 eksemplarer

Espressos
Guida d'Italia 2002
Espresso holder fast ved traditionerne og sine foretrukne kokke, men belønner samtidig unge og kreative.
Gambero RossoDen "Røde reje" har traditionelt været forbeholdt de mere eller mindre "røde" italienere - nogle vil måske sige "kystbanesocialisterne"

På de fleste madguiders hjemmesider er det muligt at finde restauranter efter regioner eller byer, ligesom man kan se listerne over de restauranter, der er blevet belønnet med flest stjerner, kokkehuer, point eller gafler.

På siden "A cena - Til middag" >> kan man også søge under typer af restauranter.

-syl

Retur til
Mad <<


Retur til
Litteratur <<



Andre artikler

Italienske madbøger
på dansk >>


Danske restaurant-
guider til Rom >>


Den evige madkrig >>

Nye turister:
Gastronauter og
Food-trottere >>


Madguide-links

Michelin >>


Slow Food >>

Veronelli >>

Espresso >>

Den røde reje -
Gambero rosso >>


Den danske spiseguide >>


Restaurant links
A cena - til middag >>
Klik "tipologia" for resturanttype eller "persorso geografico" for byer og områder


En af Italiens mest belønnede restauranter er La Pergola på hotel Cavalieri-Hilton i Rom, hvor bayeren Heinz Beck er ved gryderne - se menu >>

Madguiderne koster
mellem
15,49 og 21.69


Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano