Kød på bordet

1998

Bookmark and Share
Opskrift på kat skaber ballade


Februar 2010: TV-vært supsenderet på grund af opskrift på kat >>


"Whiskas"-katte er ikke gode at spise, siger eksperterne, så foreløbig... lader vi vores "Lille" være i fred!


Artikel fra september 1998
Indbyggerne i Vicenza er altid blevet kaldt for "katte-spisere", og opskriften på "Gryde-kat" er da også med i en ny historisk kogebog.


Indbyggerne i provinsbyen Vicenza i det nordøstlige Italien har aldrig været begejstrede for øgenavnet "katte-spiserne", men en ny historisk bog om madtraditionerne i området bekræfter faktisk, at vore dages kæledyr levede en risikabel tilværelse i og omkring byen før i tiden.




Bogen forklarer forsigtigt, at katte engang imellem blev brugt som erstatning for kaniner, og forfatteren forsikrer, at hvis katten er tilberedt ordentligt er det svært at smage forskel på kanin og kat.

I følge opskriften er katte en vinterspise, og for at blive rigtig mør skal katten gemmes nogle dage under sne!


Siden skal den tørres, krydres med salvie og rosmarin, steges med olie, smør, løg, hvidløg og persille, og siden koge to timer med hvidvin, laurbær, nelliker og kanel.


Dyreværnsorganisationer kalder opskriften for en opfordring til brutalitet overfor katte, men redaktøren af bogen forsvarer sig med, at der er tale om et stykke kulturhistorie.

Gryde-kat er ifølge ham en ret i den gamle bondetradition på linje med Vicenza-specialiterne "majsgrød med lunge" og "ost med orm". Sidstnævnte ret kan i øvrigt varmt anbefales, ledsaget af brød og fyldig rødvin.

Hvæsende protester

Selv om bogens forfattere hævder, at der er en stor del ironi i at tage katte-opskriften med i bogen, har dyreværnsforeningen "Miljøligaen" hvæsende meddelt, at de vil anmelde forfatterne for at opfordre til kriminelle handlinger.

Forfatteren og gastronomen Virgilio Scapin fra Vicenza er blandt dem, der forsvarer, at opskriften er med i bogen.

Han forsikrer, at ingen i Vicenza i dag steger "Gryde-kat", men bekræfter underligt nok i næste sætning, at opskriften i bogen er meget lækker!

Han er i øvrigt "Mester" i Vicenza's Klipfisk Broderskab, og måske tiltrækker den historiske specialitet mere end gryde-katten.


I områdets fattige fortid var ikke kun katte, men også billige klipfisk en del af menuen.


I dag regnes klipfisken for en eksklusiv, og billig er den ikke mere, for klipfisken kommer faktisk hele den lange vej fra Lofoten i Nordnorge.

Vicenza er i øvrigt ikke den eneste italienske by, der har ry for at bruge katte i madlavning.


Det siges, at hvis mans spørge diskret på lokale madsteder i bjergene udenfor byen Bergamo i Norditalien kan man få speciliteten serveret.

Efter balladen omkring kogebogen i Vicenza, er det måske bedre at spørge dèr, hvis appetiten er blevet skærpet af ovenstående.


-syl

Retur til
Opskrifter <<


Andre artikler
Mad >>

Vin >>


Kød på bordet >>

Veneto regionen >>

Vicenza >>

Palladios villaer
i Vicenza >>

August 2004
Byens Messe
- Vicenza Fiera >>
- bruger historien om katte-spiserne i deres reklamer

Er det Vicenza´s specialitet
eller er det messens aktviteter?




Copyright © 1998-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano