Italienske opskrifter

Juni 2012
Bookmark and Share

Gnocco Fritto fra Romagna i Mellem-Italien

Gnocco Fritto (man bruger aldrig flertalsformen) er en traditionel specialitet fra området omkring byerne Reggio Emilia og Modena.

Mange navne

I Bologna kaldes specialiteten også for "Crescentina" eller "Tigella".

I Parma kaldes den for "Torta fritta" og i Ferrara-provinsen for "Pinzino".

Svinefedt - ikke olie

I Emilia-Romagna regionen er vi ikke i et olivenolie-område, men derimod i svineproduktionens hjerte (Parma-skinken >> blandt meget andet godt!!!).

Den originale opskrift frituresteges derfor i såkaldt raffineret svinefedt - i Danmark er det bl.a. mærket Raffinol.



På italienske restauranter må frituren ikke overstige 190 grader - derfor anvender de fleste restauranter i dag planteolie til at lave Gnocco Fritto.

En bod med friske Gnocco Fritto hører til enhver byfest i området.



Det rigtige fedtsugende papir gør dine fiturestegte specialiteter endnu mere sprøde og fjerner overskydende olie.

INGREDIENSER

300 gram hvedemel
150 gram sødmælk
1/2 pakke gær
1 spiseske olivenolie
1 teske salt og 1 teske sukker
1 kilo svinefedt eller 1 liter fritureolie

TILBEREDNING
Rør gær ud i lunken mælk
Bland mel og andre ingredienser, og ælt dejen i ti minutter, til den er blød og slipper bordet.
Lad dejen hæve i mindst en time, gerne to.
Lav med kagerullen en dejplade på cirka 4-5 milimeter, og skær rektangler (gerne skæve!) ud på cirka 8 gange 10 centimeter.

Frituresteg i svinefedt eller olie, og lad gnocco´erne dryppe af på friturepapir.

Gnoccoen svulmer op og får "mave" i fedtstoffet, og skal være i olien cirka halvanden minut - gnoccho´erne tages op, når de er ganske let gyldne på overfladen..

Servér Gnocco Fritto lune - f.eks. som forret med et udvalg af skinke og pålæg.



Og skal det være helt som i Reggio Emilia eller i Modena, bliver Gnocco Fritto og pålæg ledsaget af en kølig, kraftig og mørkerød brusende Lambrusco-vin >>.



-syl

Retur til
Opskrifter <<

Retur til
Madkultur <<


Artikler

Gnocchi i flertal er
navnet på en
kartoffelpasta >>


Fra mad-eksperterne:
Hanne Bloch >>
siger god for opskriften og fortæller, at specialiteten minder om danske "sprutbakkelser"

Charlotte Tveen Hansen >>
der bor i området anbefaler en lun gnoccho med en tynd skive "lardo" >> - krydret svinespæk - ovenpå.



Gnocco Fritto-produktion
til byfest i 2003

Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>