Italiensk
madkultur

December 2011


I Venedig er Fast food
lig med en Tramezzino >>



Da jeg i 1989 kom til Milano var der ikke en eneste McDonald´s eller Burger King i byen!




Pizza og pasta er dybest set hurtig mad...


 

Artikel fra Juni 2001
Det ender alt for tit med en "burger", for der ved man jo, hvad man får. - Eller hva'?

MCDonald's og Burger King skyder i disse år op overalt i Italien, selv om den første McDonald's i Rom i sin tid blev mødt med en stor "Pasta-Demonstration".

Også mange italienerne er faldet for den hurtige amerikanske stil, men der findes heldigvis stadig et hav af italienske alternativer til "luftbollerne".



Bennetton-familien >>, der faktisk har importeret Burger King til Italien i 1999, har sikkert lidt dårlig samvittighed over at medvirke til at ødelægge århundreders italienske mad-kultur, og har derfor grundlagt en "Fast-Food-Pizzakæde".

På de over 150 "Spizzico"-restauranter er der menuer på samme facon som hos burgerkæderne, men til pizza-slicen kan man vælge salat, frugtsalat, milskshakes eller kage, og selvfølgelig også fedtede fritter.

Pizza'erne hos "Spizzico" bages løbende, og hver dag er der flere forskellige modeller at vælge mellem.

Der er altid den klassiske Margherita med mozzarella og tomat, men ofte ogsså med skinke, champignong og krydret pølse (Salsiccia):

I samme Benetton-ejede virksomhed som Spizzico, der også ejer de italienske motorvejsrestauranter "Autogrill", findes også en kæde af cafeterier, der hedder "Ciao".

Pasta-fast

Andre kæder forsøger også at tilpasse italiensk gastronomi til de moderne tider.

Kæderne "Pastarito" og "Pizzarito" er specialiserede i henholdsvist pasta og pizza, og er også et godt alternativ til "burgerne".

Frokosten er "fast"

Italienerne selv spiser faktisk altid ret hurtigt, når de for eksempel har frokostpause.

I stedet for kantiner
modtager mange ansatte spisebilletter, som de kan bruge på barerne omkring deres arbejdsplads.

Omkring frokosttid bugner vinduerne i disse barer af indbydende sandwich (Panino'er), som bliver varmet inden serveringen.
Mange barer serverer også store salater (Insalatone), og varme pasta- og kødretter, som er klar til servering i løbet af ganske få minutter.

-syl

Retur til
Mad <<


Opskrifter >>


Vin >>


Links
Pastarito og Pizzarito >>
Klik "I ristoranti" for at finde den nærmeste restaurant

Spizzico og Autogrill >>


Andre artikler
Dansk pølsevogn
på visit i Italien >>

Lokalt brød vandt
over McDonald´s >>


Pizza'ens historie >>

Pasta'ens historie >>



Mætter bedre
Pizza-stykker og pasta mætter mere end et burger-måltid.

De italienske immigranter, der arbejdede på Folkevognsfabrikkerne i Tyskland havde ikke brug for en ekstra kaffepause, som de kød- og pølsespisende tyske kollegaer.

Man får simpelthen energi i længere tid af pizza og pasta.

 

 

op /\


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati.
Charlotte Sylvestersen - Milano