Madkultur

1999 - 2000







Februar 2000

100-årige er alle døde
Landsbyen Campodimele har i mange år været mål for videnskabsmænd, der har studeret, hvorfor så mange af byens indbyggere blev over 100 år, men det er slut nu.



Alle de hundredeårige er døde, og indbyggerne er ikke bange for at give de nysgerrige udenbyes videnskabsmænd, journalister og turister skylden.

- Lad os være i fred, siger indbyggerne.

- Hver gang aviserne skriver om os, sker der noget.


Tidligt i seng, tidligt op, lokal kost, frisk luf, kun lidt tv og mange lokale traditioner skulle ellers betyde, at byens 800 indbyggere levede længere end resten af italienerne, men noget må rent faktisk være sket.

Seneste døde den 104-årige Gerardo Pecchia og før ham de andre 13 indbyggere over 100 år.

Byens borgmester Francesco Paolo Zannella blev før spurgt, hvorfor folk levede så længe i hans by, men skal nu svare på, hvorfor der dør så mang ei Campodimele.

- Jamen helt ærligt - de dør, fordi de er gamle. Men der er stadig mange gamle tilbage, og de lever godt her. Bedre end andre steder, og det er ganske vist, siger han.

 

Artikel fra november 1999
Hvis maven ellers kan tåle det, skulle det være ganske vist, at men lever længere, hvis man sætter skalotteløg på menuen.




Verdensundhedsorganisationen WHO garanterer.
Dén
har nemlig undersøgt, hvorfor befolkningen i den italienske landsby Campodimele lever længere end andre italienere.


Professor Cugini's forskning afslører, at det skyldes forbruget af de delikate Skalotteløg, der åbenbart har særdeles gode betingelser i jorden ved Campodimele.

Men fortvivl ikke.
Skalotteløg kan sagtens dyrkes i køkkenhaven eller på balkonen.



Campodimele ligger i Lazio-regionen

Plant løgene fra nu og indtil februar-marts, så kan du høste fra juni.

Husk, at jorden må ikke være for kompakt eller leret.

Den milanesiske madguru Gualtiero Marchesi anbefaler Skalotteløgene til specielt at lave Risotto Milanese >> , fordi løget er mere blidt i smagen end almindelige løg.

Skalotteløg kan med succes også "sprøjtes" meget finthakkede over kaviar.

I Campodimele spiser man også løgene rå med lokal olie og hjemmebagt brød.

-syl

 

Retur til
Madkultur <<


Retur til
Lazio <<


Andre artikler

Farlige peberfrugter >>

2005
Genetiske studier af
landsby på Sardinien


15.000 personer stiller deres DNA til rådighedhed for projektet "Ogliastra", der skal forklare, hvorfor der er ekstra mange personer over 100 år i dette området, der indtil for ganske få år siden faktisk var totalt isoleret fra omverdenen.

Men måske skyldes det ikke genetik, men derimod at man spiser lidt og simpelt - ost, grønt og pasta, og holder sig aktivt i landbruget til langt op i alderen, lyder det fra genforskeren Mario Pirastu.


Copyright © 2000-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano