Italienske opskrifter

Juli 2012

Bookmark and Share

Campingmaden:
Nemme, hurtige og gode opskrifter til varme dage

Salami og friske figner
Tynde skiver (fette sottili, grazie!) parma-skinke eller den lokale lufttørrede skinke og honningmeloner er en frokost-klassiker, der er nem at lave.



Vi varierer sidst på sommeren med tynde skiver god salami og friske figner, der blot skal skylles og åbnes.

Friske figner


Skinke på 8 måder >>

Frisk pålæg - Affettati/Salumi

Der er heldigvis ikke langt mellem gode slagtere eller velforsynede gastronomi-afdelinger i supermarkederne, der har det rigtige udvalg i pålægs-specialiteter.

Man bestiller per 100 gram (Un etto, due etti ecc.)
Udover de kendte skinker er italiensk salami bestemt et nærmere bekendtskab værd.
Men også Coppa (nakkekams-pølse) og Speck fra Alto Adige/Sydtyrol .
Italiensk pålæg >>


Coppa med eddike- (og/eller oliesyltede grøntsager >>) - "sottoaceto" står der på glasset - er en fin sommerret.



Finocchiona er en af de gode salamier >>

Friskbagt brød og speck fra Alto Adige/Sydtyrol

Og creme fraiche...
Findes stort set ikke i Italien - men kan i mange tilfælde erstattes med italiensk køkkenfløde, der sælges i kvartliters tetra-brikker.
"Panna di cucina" har en fyldigere konsistens i forhold til "Panna da montare",
som er piske-fløde.

Aperitif på
campingpladsen























Det skal være nemt - og smage godt!


Juli 2009:

Fiskehandleren havde været forbi Camping Europa i Cavallino (Jesolo) >> - 800 gram jomfruhummer-haler blev vendt i olie, svitset af med Verdicchio vin >> og serveret blot med brød, citron og lidt friskkværnet peber...
- hurtig og herligt :-)



Vi har naturligvis også
- trods mandens mad-fundamentalisme >> (dybfryser er forbudt, og man skal helst se pålægget blive skåret efter selv at have valgt pølsen eller skinken blandt udvalget i delikatesseafdelingen!!)
- vores favoritter i hurtigmad- og dåseafdelingen.

Det skal nemlig også være hurtigt, for det er stadig uhyggeligt varmt klokken otte om aftenen, og det er ikke rart at svede over kogepladerne.

Frokost er ofte frisk frugt
(Saftig vandmelon på stranden) eller grøntsager, (f.eks. Capri salat >>) men om aftenen trænger vi til at styrke os ovenpå en hel dags "lave ingenting".



Ofte erstattes frokosten - med ernæringseksperternes velsignelse! - med en portion af den gode italienske is.



Vores favorit-dåser

På hylderne i supermarkedet vrimler det med færdige pasta-sovse.

Til pesto'en (og prøv den i Italien med de rigtige "linguine-pasta" eller de snoede "trofie" >>) synes vi, den bedste er mærket "Star-Tigullio" eller - allerbedst - en helt frisk basilikum-pesto fra delikatesseafdelingen.

"Tigullio" laver også udmærkede glas med "Pesto Siciliano" og "Pesto Meditteraneo". Der er 3-4 portioner i hvert glas - vi spæder ofte op med den gode olivenolie vi har med hjemmefra.



Opskrifter på hjemmelavet Pesto Siciliano
og andre pesto-typer >>
- også muligt på campinpladsen!


Kød på dåse

Tanken falder automatisk på den ikke særligt indbydende trekantede Tulip-dåse, men i Italien er der faktisk tradition for at spise koldt kød fra dåse om sommeren.

"Simmenthal" og "Sammontana" er to af de kendte mærker.

Vi spiser kødet i gelatine med en frisk salat af tomat, peberfrugter og agurker i tern (uden skræl og frø - det tåler italienske maver slet ikke! >>).
Olie og balsam-eddike ovenpå.




Carpaccio

Rå okse- eller kalvefilet i papirtynde skiver købt lige inden middagen er en anden måde at få kød på uden at svede over gas-blusset.
Her finder du tips til forskellige typer carpaccio >>

Carpaccio kan også være med fisk:
Her tynde skiver sværdfisk med aubergin-sauce >>


Bresaola - Lufttørret oksekød

Ikke at forveksle med Carpaccio - der altid er råt kød!

Tynde skiver af det lufttørrede oksekød >> placeres på en tallerken og serveres med citronsaft, olio og friskkværnet peber.
Servér evt. med friske gedeost (Caprino) eller bøffelmozzarella >>

- Og eventuelt tynde flager af parmesan-ost.
Bresaola


Linguine-spaghetti med muslinger

I dåseafdelingen finder man også ingredienserne til en af vores sommer-pasta-favoritter med venus- og blåmuslinger >>.

Her er den flade Lingiunepasta igen perfekt, fordi den "holder" bedre på ingredienser, når man ruller pastaen omkring gaflen.

(Uden ske, grazie! - Italienerne spiser pasta af dybe tallerkner, og med hjælp af tallerkenens kant er èn gaffel nok...!)
Muslinger - cozze >>


Pose-pasta

Der findes også færdige pastaretter, der blot skal tilsættes vand og koge få minutter.
Efter vores mening er de bedste dem med kort pasta, som pinde eller skruer.

Og der skal selvfølgelig drysses friskrevet parmasan-ost over eller den stærkere pecorino-ost til de skrappere retter som f.eks "Pasta Arrabiata" eller "Penne alla Siciliana" (vores pose-favorit)
Pose-pasta

Læs mere om pasta-typer >>

Uden grill går det ikke
Trækuls-grill er naturligvis forbudt på de fleste campingpladser.

Men en elektrisk grill er faktisk en god investering til bøffer, pølser (selv om italienernes grill-pølser ærlig talt ikke er særlig gode).

Tomater, squashstrimler, søde løg fra Tropea og peberfrugter.
(Pensl evt. grøntsagerne med en olie-dressing EFTER stegningen)

Den dejlige italienske medister-lignende Salsiccia-pølse er et godt køb til grillen.



Er den tyk, så skær den op på langs, fold den ud, og lad fedtet ligge tilbage i bunden af grillen.

Glem alt om olier og dressinger.
Det er amerikanske misforståelser.

Grill i stedet kødet som det er:
Det smager bedre og oser meget mindre!

Gang i grillen på italiensk
- uden forstyrrende marinader og saucer...


...og til slut - en lun blæksprutte-salat:

En "blæksprutte-klassiker:
Kogte lune blæksprutter skåret i små stykker
- du luner dem i olie på panden
Kolde - eller let lunede - kogte kartofler i tern
Frisk tomat i tern
Tynde skiver frisk bladselleri
Frisk rucolasalat
- med olie - den gode!!! - salt og peber...

Denne tallerken nød jeg i Pisa i 2009 >>

Flere opskrifter med blæksprutter >>

-syl

Retur til
Turist <<


Mad >>

Opskrifter >>

Mere sommermad

Tunet kalv >>

Sommer-pasta >>

Pasta og andet
med courgetter >>

Artikler
Reality-sjov med Annalisa
på "Unionen" >>

Vores ferie på Union Lido >>

Camping-striben ved Jesolo >>

Den rette pasta
til den rette sovs >>


Den originale tomatsovs >>

Ordbog til spisekortet >>

Sarte italienske maver >>

En maduge i Via plana >>

Varme-tips!
Drik meget vand
- ind imellem
den gode vin.
Helst uden kulsyre
(Naturale) - så sveder man
mindre og bedre!

Det uundværlige
I vores
campingkøkken
mangler der aldrig:

Jomfru olivenolie

Parmesanost
(Læs her om opbevaring >>)
Peberkværn
Tørrede chili-frugter
Groft salt (til at koge
pastaen)
En basilikum-plante
Brødpinde- Grissini
En god balsam-eddike

(så slipper man for fede dressinger!)

og.. Nutella >> -
naturligvis!

Sennep til Salsiccia-pølserne

Brød, frugt, grøntsager, kød og pålæg køber vi frisk hver dag


Italiensk snacks:

Køb en frisk smøreost med
smag - f.eks. en "Caprino".
Rør osten op med olie,
peber, hvidløg, chili eller
andre krydderier og
brug Grissini'erne som dip-pinde!

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\


Copyright © 2002-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano