Madkultur

Januar 2015
Bookmark and Share
Italienske citrusfrugter:
Appelsinguide til blondiner og fuldblods-blodappelsiner
- samt lidt citron, klementin og bergamotto-olie...

Citrusfrugter = Agrumi
Arancia/e = Appelsin/er
Limone/i = Citron/er


Højt frugtforbrug


Italienerne konsumerer hvert år over 150 kilo frugt, mod et europæisk gennemsnit på 94 kilo. Appelsiner og æbler topper hitlisten.

De italienske citrusfrugter:
Appelsiner, citroner, grapefrugt, mandariner, cederfrugter, mapo, klementiner, bergamotto og chinotto.

Mere frugt med
DOP og IGP


Citroner fra Amalfi Kysten >>
fra Sorrento og fra Messina har også IGP-status

Kiwi fra Latina i Lazio regionen

Æbler fra Valtellina-dalen i Lombardiet

 

 

Over halvdelen af de italienske appelsiner produceres på Sicilien, efterfulgt af de andre syditalienske regioner Calabria, Basilicata, Puglia og Sardinien.




Citrusfrugter fra Sicilien

Arance Rosse di Sicilia er mere eller mindre "røde" appelsiner for eksempel af sorterne Tarocco, Moro og Sanguinello.
Sanguinello betyder faktisk "blodig".

Appelsin-dyrkningen er på Sicilien koncentreret i området omkring byerne Catania, Siracuse og Enna.

De "røde" appelsiner fra Sicilien har et lavt sukkerindhold, er rige på både antioxidanter og vitaminer som C, B1, B2 og A, og virker også let fordøjende.

Tarocco-appelsinen er den mest udbredte.
Den er også den sødeste og mest smagfulde af de tre sicilianske appelsinsorter, og har også det højeste C-vitamin-indhold.
Det siges, at det er den vulkanske jord omkring Etna, der er med til at skabe det høje indhold af C-vitamin.

En sød, halvblodig appelsin



Tarocco
kaldes i øvrigt også for "halv-blodig", fordi den ikke har helt så meget rødt pigment i sig som Moro og Sangiunello-sorterne.
Tarocco har en tynd skal og er uden kerner.

Højsæson for Tarocco er traditionelt fra midten af december til maj.
Traditionelt, fordi friske italienske appelsiner i dag er på markedet hele året - men de smager altså allerbedst i den "traditionelle" sæson....

...og to fuldblods blodappelsiner



Moro-sorten er en "fuldblods-blodappelsin"
- nemlig den af de tre med mest smag og også med mest farve både i skind og frugtkød.
Den har en tyk skal med rødlige nuancer, og smager en anelse citron- eller bæragtig.
Højsæson er fra december til marts.




Sanguinello
stammer fra Spanien - også en fuldblods blodappelsin, men med et heltspecielt dybt orangefarvet frugtkød med røde og lilla "vener".
Der er kerner i appelsinen og den smager sødere end Moro.
Højsæson er fra februar til april.


Appelsiner, citroner og klementiner
fra Puglia


I dag har flere italienske appelsiner fået IGP-status:
Arance del Gargano - fra Gargano-halvøen i Puglia er en såkaldt "blond" appesin - Arancia Bionda del Gargano.



Gargano-appelsinen er kendt for sin søde smag og for sin utroligt lange holdbarhed, der i gammel tid betød at appelsiner kunne holde sig friske hele sejlturen over Atlanterhavet til markederne i USA.

Højsæson for friskplukkede appelsiner fra Gargano ved Adriaterhavskysten er april-maj.

Også fra Gargano er appelsinen Duretta, der er lidt hård (duro!).

Citronen Femminello, der bryster sig af at være Italiens ældste citron-sort, er også IGP.



Femminello har også IGP-status, og kan helt unikt ikke modnes kunstig. Citronen har en tynd skal, og frugtkødet er meget saftigt.

Her produceres de blonde appelsiner, Duretto og Femminello:


Også klementinerne fra Taranto Golfen i støvlehælen (Puglia) har i dag IGP-status.

Citrusfrugter fra støvlespidsen Calabria

Calabria producerer omkring en fjerdedel af de italienske citrusfrugter.

I regionen er 32.000 hektar beplantet med citrusfrugter, og produktionen koncentreres i Reggio Calabria-provinsen og i Consenza-provinsen.

Der produceres flest appelsiner, og derefter kommer produktionen af klementiner. Calabria producerer over 60% af de italienske klementiner.

Clementine di Calabria I.G.P. - klementinerne fra Calabria er en krydsning mellem en bitter appelsin og en mandarin, og stammer sandsynligvis fra Nordafrika.


Foto http://www.portalecalabria.com

IGP Klementiner produceres i Cosenza-provinsen ved Piana di Sibari og i Reggio Calabria-provinsen ved Piana di Rosarno og i Locride.
Høstes fra oktober til februar, er uden kerner, nem at pille, meget sød og rig på aroma.


Bergamotto
er en meget velduftende citrusfrugt, hvis skal anvendes til at lave velduftende aromatiske olier, der såmænd også har været anvendt som medicin.

Man skal presse skallerne af 1.500 bergamotto-frugter for at producere en liter aromatisk olie-essens.


Foto http://www.portalecalabria.com og Konsortiet

Bergamotto anvendes også til sukat, marmelade, sorbet, desserter og likører.

Bergamotto-olien fra Calabria har DOP-status,
og der produceres hvert år knap 100 tons bergamotto-essens.

Dermed er denne lille gul-grønne citrusfrugt, der vejer mellem 70 og 200 gram, en vigtig del af regionens økonomi, selvom planterne kun optager lige over 6% - omkring 1.500 hektar - af Calabrias dyrkede landbrugsjord.

Bergamotto vokser allerbedst i Reggio Calabria-provinsen, og gerne med usigt til Messina Strædet.

Det er faktisk ikke rigtigt lykkes med produktion for øje at plante Bergamotto andre steder i verden end i Calabria, og området står da også for over 90% af verdens produktion af Bergamotto-olie.

Her er bergamotto-produktionen koncentreret:


-syl

Retur til
Madkultur <<


Retur til
DOP - IGP Madatlas >>


Links
Konsortiet for de
sicilianske appelsiner >>


Gargano Agrumi >>

Siciliansk frugsaft
i Danmark hos
Agrumi.dk >>


Bergamotto DOP
Calabria >>




Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>