Madkursus

1999
Bookmark and Share

Slow Food, humor og aktiv ferie

Har du lyst til at få gode og sjove nyheder fra Alcatraz?
Så tilmeld dig deres engelske nyhedsbrev >>


- Livet er dejligt, men spaghettien kunne godt være bedre!
Motto på "Alcatraz"




Indhold

20 grunde til IKKE at tage til Alcatraz! >>

Humor er en
vigtig ingrediens >>

Naturen er HELT vild >>

Kærlighed fik Angela til at lave mad >>

Deltagerne kan lide økoglogisk mad og Jacopo Fo >>

Vi drikker "Kosmisk Kærlighed" >>

Slå brød op - slå frustrationer ned >>


Grovbrød kan også blive for groft >>

Olien er dyr, men alle pengene værd >>

"Levende" frugtskiver revolutionerer smagen >>

Artiskokker er en af Guds gode pfindelser >>

Opskrifter fra "Alcatraz" >>

Informationer om Alcatraz
Transport til Alcatraz

Perugia ligger ca. 2000 km fra København.
Nærmeste større lufthavne er Firenze (140 km) og Rom (190 km).
Italienske indenrigsfly flyver også til Perugias lufthavn S. Egidio.
Du kan tage tog til Perugia, og bede om at blive hentet af Alcatraz-bussen for 50.000 lire, men det anbefales at leje bil for at udnytte mulighederne for udflugter i området.

Fra Perugia er der ca 20 km til Alcatraz.
Kør ad hovedvejen mod Cesena. Drej af ved Ponte Pattoli, og kør mod Casa del Diavoli.
Følg derefter opmærksomt den sparsomme skiltning mod San Cristina og Alcatraz.
Før mad-laboratoriet, der er malet med grønne blade overalt, skal du dreje til venstre.

Individuelle rejser
I lavsæsonen koster ophold med helpension alt efter værelses-standard fra cirka 350 til 460 danske kroner om dagen per person. (OBS 2000-priser)
I højsæsonen (Ca. 1.7 - 1.9) er minimumsopholdet 7 dage, og prisen med helpension er fra cirka 400 til 500 kroner om dagen.

Adresse
S. Cristina I - 06020 Gubbio (PG) Telefon: 00 39 075 922 99 14 Telefax: 00 39 075 922 99 11
http://www.alcatraz.it >>

E-mail:
jacopo.fo@alcatraz.it

Umbriens Turistbureau
Telefon 00 39 075 57 59 51
Telefax 00 39 075 57 36 828

 

GODT OG DÅRLIGT

GODT:

Alcatraz har skabt rammerne til en rammerne til en både afslappende og aktiv ferie, hvor du også kan spise og drikke, så du hører fuglene og englene i Umbrien synge.


DÅRLIGT


Alcatraz skriver selv, at madrasserne ikke altid er de bedste, og at værelserne ikke har standard som et luksushotel.
Det er sandt!
Men bed om at blive indlogeret i "Tårnet" eller i værelserne i stenhuset ved restauranten, så kompenserer charmen for den manglende komfort.

UDFLUGTER

Perugia er berømt for sin chokolade. Specielt for kyssene - Baci - der er en chokoladetop med nødder, og citater om kærliged på flere sprog i indpakningen. "Baci" kan købes i hele verden, men smager bedst i Perugia, fordi de er friskere dèr.

Alcatraz er et glimrende udgangspunkt for udflugter til Umbriens smukke og historiske middelalderbyer som for eksempel Gubbio (32 km) Spello (42 km) og Assisi (35 km) eller til Trasimeno-søen.


 

Artikel fra 1999
"Det Frie Universitet Alcatraz" i Italien er det modsatte af Fængslet Alcatraz. Her drejer det sig om at have det godt, og på Angelas kursus i antistress-mad er alt undtagen kunstig "fast food" og sure miner tilladt.


"Langsom mad", humor, erotiske undertoner og fysiske aktiviter
er de harmoniske ingredienser i et madkursus eller en ferie på det "Frie Universitet Alcatraz" i den grønne region Umbrien midt i Italien.

Men det skulle man ikke tro, hvis man vælger at tage reklamefolderen for stedet bogstavelig.

"Alcatraz er et rædselsfuldt sted",
lyder den første sætning i folderen, og det bliver bestemt ikke bedre længere nede i teksten.

20 grunde til IKKE at tage til Alcatraz!

"Alcatraz er et sted uden asfalt, supermarkeder og natklubber. Til gengæld er her masser af kælne katte, frit-gående børn og 600 kilos heste med tyk vinterpels."

"Hèr er ikke krystalglas og dækketallerkner, man risikerer selv at skulle hente vinen ved baren, og man skal gå over en kilometer gennem vildtvoksende natur for at komme ned i dalen til poolen," fortsætter "reklamen".

- Skal, skal ikke? tænkte jeg tvivlende.

Men da "Alcatraz" også er medlem af den italienske "Slow Food"-bevægelse slog jeg til, og meldte mig til et weekend-kursus i sund og simpel anti-stress-mad.

"Slow Food" er ikke nødvendigvis langsommelig mad, men derimod mad lavet efter traditionerne, men den tid det tager, og med så gode råvarer som muligt.

Og heldigvis skal reklamen for Alcatraz tages med et gran salt.
- Men dog ikke mere, end at den er en opfordring til gæster og kursister om selv at bidrage til at gøre opholdet interessant og ikke mindst morsomt.

Humor er en meget vigtig ingrediens

Humoren har en vigtig plads på "Alcatraz", der blev grundagt som en kulturforening af en gruppe mennesker med multikunstneren Jacopo Fo i spidsen.

Jacopo har ikke sin humoristiske sans fra fremmede, for han er søn af komikeren, teatermanden og Nobelprismodtageren Dario Fo, der har givet et bidrag til udsmykningen af bygningerne med naive vægmalerier.

"Komik-terapi" er en af Alcatraz' specialiteter, og i juni får/havde stedet besøg af den amerikanske psykiater Hunter Patch Adams, der har inspireret den seneste film med Robin Williams, der handler om, at sygdomme kan behandles og helbredes med humor.

Vi får også brug for vores medbragte evne til at tage tingene med et smil allerede inden ankomsten, for skiltningen til Alcatraz er ikke særlig tydelig, og vi er trætte og sultne efter rejsen.

Vi tror flere gange, vi er ankommet, når vi får øje på store smukke italienske landejendomme langs vejen, som efterhånden bliver mere og mere primitiv.

Da vi endelig ankommer ad grusvejen, ser "Alcatraz" noget lille og sølle ud.
Men det er faktisk kun restauranten og gymnastiksalen vi kan se i aftenmørket.
Det kræver nemlig både tid og fysik at se hele stedet, der dækker et fire millioner kvadratmeter stort areal.

Naturen er HELT vild

Poolen er som sagt placeret 1200 meter nede i dalen, men også Middelaldertårnet med dets værelser ligger cirka en kilometer længere oppe i bakkerne end restauranten, der fungerer som nervecenter og kommandocentral.



I bil tager det korte stykke grusvej op til Tårnet ingen tid. På gangstierne er det derimod en udfordring.

Specielt hvis det har regnet, for så bliver stierne til formidable glidebaner.
"Reklame-folderen" lyver ikke helt: Naturen på Alcatraz er helt vild.

Træer og buske gror hæmningsløst, og der er kun dig, de andre gæsters fødder, hestenes hove og MTB-cyklernes dæk til at holde stierne vedlige.

Til gengæld er du sikker på at få den daglige motion, hvis du bor i Tårnet, tager bad i poolen en gang om dagen, og går frem og tilbage til restauranten for at fordybe dig i Angelas vidunderlige buffet.

Kærlighed fik Angela til at lave mad

Angela er køkkenchef og kursusleder, og vi møder hende til præsentationen i gymnastiksalen fredag aften. Hendes navn betyder "engel" og efternavnet Bellarte lover også godt. Det kan oversættes med "smuk kunst", og alle ved jo, at god mad er kunst.

For Angela er der også tale om kærlighed.

Hun er selvlært kok, og begyndte at lave mad, da hun i sin tid forelskede sig i en mand, der kunne lide at spise!
I dag er hun stadig forelsket.
I en anden mand.
Men heldigvis for "Alcatraz" og os er hun også stadig forelsket i kunsten at lave god mad.

Sammen med Angela er den frodige Gabriella, der kan læse din skæbne i tarok-kort, lave komik-terapi eller modellere din krop i det nye 34 grader varme saltvands massage-bassin.

De to fortæller, at målet på "Alcatraz'" madkurser er udelukkende at bruge økologiske råvarer, men at de ikke er fanatiske.

- Vi går på alle områder ind for "sød" terapi.

Her skal det ikke gøre ondt, før det gør godt", forklarer Gabriella, der bekræfter stedets filosofi om nydelse ved at benytte enhver lejlighed til at gå udenfor for at ryge, og som bestemt ikke har figur som én, der siger nej til livets glæder.

Deltagerne kan lide økoglogisk mad
og Jacopo Fo


Blandt kursusdeltagerne er der tre veninder fra Napoli i Syditalien, hvor den ene ikke vil fotograferes i køkkenet: -Det vil ødelægge mit rygte, siger hun, for hjemme laver hun kun mad "for at overleve".

Fraskilte Renato fra Foggia ved Adriaterhavet bliver præsenteret af sin 17-årige datter Valeria.

Hun forklarer, at de ikke er på kursus for at finde kone nummer tre til Renato, men fordi hun er vild med Jacopo Fo.

Hun kan hans bøger og teorier om komik-terapi, dement-yoga og livsnydelse udenad.

Angela fra Bari i støvlespidsen af Italien hedder Karoline til mellemnavn efter sin østrigske mor, og arbejder som kirurg på et hospital, mens familien Ferrari fra Padova i Norditalien er interesserede i økologisk mad, fordi bedstemor Normas søn er økologisk landmand.

Psykiateren Flavia, der til alles morskab senere bekendtgør, at hun vasker flåede dåse-tomater for at få farvestofferne af, og lærerinderne Lalla og Leonarda fra Conigliano nord for Venedig er interesserede i økologisk brød og sund madlavning i det hele taget.

Og så er der mig, der i al beskedenhed er god til at lave usund mad, men generelt er bedre til at spise.
Det bliver der heldigvis også lejlighed til!


Vi drikker "Kosmisk Kærlighed"

Vinene på "Alcatraz" lever også op til nydelses-filosofien, for de har navne som "Vild sex" og "Kosmisk kærlighed".

Sammen med pigerne fra Conegliano vælger jeg af sikkerhedsgrunde den sidste.

Vores mænd er jo blevet hjemme!

Vinen nyder vi på den overdækkede terasse med udsigt til ganske få lys i dalene og masser af stjerner.

Havde vi ikke været for trætte efter rejsen, havde vi nok drukket for meget.

Nu går vi i stedet i seng med et smil på læberne efter et par glas.

Næste morgen vækker fuglesang og græshopper mig så tidligt, at der bliver tid til at sætte sig på trappestenen, kæle for kattene og nyde udsigten over bakker og dale inden morgenbuffeten, og afgang til mad-laboratoriet "Essens", hvor kurset foregår.

Slå brød op - slå frustrationer ned

Vi begynder med en brøddej, der skal æltes godt og grundigt. Og mens vi hamrer dejen ned i bordet for at gøre den så elastisk som mulig, fortæller Angela om filosofien bag hendes og "Alcatraz's" opskrifter.

For hende er ingredienserne altafgørende.

Kvaliteten skal være i top, og produkterne skal være så frie for giftstoffer, kemikalier, farve- og tilsætningsstoffer som det overhovedet er muligt.

Hun bruger en økologisk udgave af den klassiske friske italienske Mozzarellaost som eksempel.

Osten er blød og spændstig.
Ikke hård og tør som andre Mozzarellaoste ofte er, og når man trykker den, kommer der mælk ud, ikke grumset vand.

Alle er enige om, at smagen er uovertruffen, for man kan sagtens ælte og tygge på samme tid.

Grovbrød kan også blive for groft

Melet er også økologisk, men kun halvdelen er grovmel, for ellers "bliver brødet for groft og hårdt, og det er ikke rart," siger Angela.

Kød er ikke forbudt i hendes køkken, men bruges meget lidt, og så er opskrifterne simple og sunde, og i grunden ikke særlig "langsomme", hvis man planlægger indkøb og forberedelser.

Mens vi ælter og banker dejen, kommer vi langsomt af med de ømme rejsemuskler fra dagen før, og sandsynligvis får den voldsomme aktivitet også bugt med en del ophobede frustrationer. Jeg har siden benyttet æltning som "sød" antistress-terapi:

-Den er til det italienske postvæsen, råber jeg og BANKER dejen ned i mit køkkenbord.

- Den er til damen, der snød foran i supermarkedet: BANG!

Det virker, og det skønne er, at jo voldsommere BANKENE bliver, jo bedre bliver brødet - og mit humør!

Olien er dyr, men alle pengene værd

Angela er fra Puglia i Syditalien, men hendes køkken er inspireret af hele Italien, hvor hver region har sine specialiteter, som hun tager det bedste fra.

Derfor bruger vi også smør, og endda tysk økologisk cremefraiche-smør i nogle opskrifter, men fundamentet er trods alt den fantastiske italienske Olivenolie.

Olien i Angelas køkken er udelukkende Ekstra Jomfru Olivenolie.

Den er sundere, smager forskellig alt efter, hvilken region den kommer fra, og så brænder den ved en meget højere temperatur end almindelig Olivenolie og andre planteolier.

Angelas olie er økologisk, og det bliver den bestemt ikke billigere af.

Så vi ser andægtigt til, da hun hælder to liter af olien op i gryden, da vi skal friturestege artiskokker, løg, fennikkel, blomkål og squash-blomster.

Resultatet er himmelsk, og slet ikke en fed eller fedtet oplevelse, som man kan fristes til at tro.


Ekstra Jomfruolie kan blive op til 400 grader uden at brænde på, og den høje temperatur "lukker" øjeblikkeligt paneringen af grøntsagerne.

På den måde kommer olien ikke "ind" i grøntsagerne, der ved rette temeratur er stegte efte 1 1/2 til 2 minutter.

Lagt på fedtsugende friturepapir kan grøntsagerne sagtens spises kolde, og vores skulle have været på middags-buffet'en.

Men de overlevede ikke så længe, for de smagte så godt, at alle var forsvundet sidst på eftermiddagen!

"Levende" frugtskiver revolutionerer smagen

Da vi kommer til fenikkel-salaten med blodcrapefrugt er tiden inde til et tålmodighedsarbejde, hvor kirurgen Karoline ikke uventet viser sig at brillere.

Den sicilianske fennikkelsalat serveres nemlig med "levende" skiver af de citrus-frugter, man dyrker på Sicilien.

De "levende" skiver frugtkød skæres og skrabes forsigtigt med en skarp urtekniv af "mellemkødet", der er bittert og i crapefrugternes tilfælde også hårdt.

Til sidst er frugten reduceret til en "tom" rund vifte, og salaten beriget med smagfulde frugtskiver.

"Levende" skiver gør i øvrigt en ganske almindelig frugtsalat til en helt anden oplevelse.

Angelas køkken er en guldgrube af gode tips.

Jeg opdager for eksempel at mine piskede æggehvider aldrig virker efter hensigtet, fordi jeg "vender" dem i de andre ingredienser i alle retninger.

- Vend og rør altid i samme retning, siger Angela.

Og hun har ret!

Mine kager er også begyndt at skabe beundring.

Med blomsterblade og grønne grene som dekoration - hvorfor kun bruge blomster i vaser? - og et tyndt lag flødeskum ser selv en sandkage fantastisk ud.

Og lagkagerne med Angelas sukker-vands-imprægnerede spanske bunde og creme eller marmelade er et sikkert hit.

Tulipan- og rosenbladene kan også spises af de modige.

Artiskokker er en af Guds gode opfindelser

Til frokost og middag spiser vi vores egne kreationer, samt salater, tærter og pasta, som Alcatraz' andre kokke har tilberedt.

Vores kursus varer kun en week-end, men i den sparsomme fritid når vi alligevel at gå ture, tage bad i massage-bassinnet, få et par ridetimer, og ikke mindst slappe af i solen, mens vi fordøjer.

Det bruger vi naturligvis en del tid på!


Bueskudning, biolifting af ansigtet og svampejagt må vente til næste besøg, men til gengæld griner vi meget.

Der er faktisk en eller anden form for magi på Alcatraz, der løsner op for lattermusklerne, og gør stemningen let og løssluppen.

Mens jeg kører mod Norditalien med mine nye veninder fra kurset bliver vi enige om, at sengene og værelserne på Alcatraz ikke fortjener mange stjerner, men at det i grunden er længe siden, vi har grinet så meget.

Jeg smiler stadig, når jeg laver fennikkelsalat, som jeg ikke længere kan undvære, og tænker på Gabriellas valgsprog "Vorherre havde en god dag, da han skabte artiskokkerne", når jeg fritterer friske artiskokhjerter.

Og jeg er enig med den "seriøse" del af reklamefolderen for Alcatraz, der konstaterer, at "nydelse og latter er meningen med livet".
Kan man i grunden forlange mere af en weekend i den gode mad og humorens tegn.


Nå ja: Næste gang tager jeg manden med, så han kan smage
"Kosmisk kærlighed" på stedet...

-syl

Retur til
Madkultur <<

Retur til
Madkurser >>


Retur til
Umbria <<


Andre artikler
Dario Fo og
Franca Rame >>


Gastronomi i Umbria >>

Opskrifter "Alcatraz" >>

Assisi >>

Spoleto >>



Link
Alcatraz >>


CITATER FRA
"REGLEMENTET"
PÅ ALCATRAZ

- Vold er nytteløst, og ikke mindst anstrengende!

- Sammen er vi stærke, alene keder man sig!

- Universet elsker dem, der sover!

- Hvis nogen vil stikke dig en lussing, så duk dig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriellas valgsprog "Vorherre havde en god dag, da han skabte artiskokkerne"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano