Oktober 2015

Bookmark and Share

Nytårs-menuer - Cenone di Capodanno

Nytåret fejres i rødt undertøj! >>





60 procent af årets boblevin - 35 millioner flasker - bliver drukket i de fire uger omkring juleaften.

Kun 1 million af flaskerne er fransk champagne.
Italienerne foretrækker deres egne bobler - og 59 % er den søde boblevin


Italienske boblevine
på italy.dk:


Berlucchi >>


Ricci Curbastro >>

Oltrepo >>


Prosecco >>


Asti Spumante >>


2010
150.000 millioner flasker italienske boblevine drikkes udenfor Italien.
Landbrugsorganisationen Coldiretto forudser en stigning på over 20% for årets eksport af italiensk boblevin.
Tyskland er den største importør, efterfulgt af USA, England og Rusland på 4. pladsen.


Nytårsmiddagen kaldes

"Il Cenone"


(Cena = middag
Cenone = stor middag!)


Som alt andet i Italien er den traditionelle nytårs-menu også forskellige fra by til by, fra region til region.
Herunder lidt om regionernes specialiteter - og nederst nogle menu-forslag


Regionale traditioner


Torino
Primo'en vil ofte være de fyldte pastapuder "agnolotti piemontesi" eller båndspaghetti "tagliatelle" >> med ragu af okstesteg "brasato" >> eller ragu af vildt >>.

Derefter følger friturestegt kød og grøntsager "fritto misto alla piemontese", "bagna cauda" >>, der er en "olie-ansjos sauce", som man dypper rå grøntsager i, så kommer salami pølser lavet med lokale vine, og til slut sprudlende vin af moscato-druer fra Asti med marengskager med varm chokolade.

Milano
Gul Safran Milano-Risotto >> med Osso Buco >> er en egnsret, der ofte tages frem til nytår.

Denne ret serveres med friske grøntsager, og desserten er ofte en kastanjekage >>.


Venedig
I Lagunen spiser man and med peber - Peverado - efterfulgt af sardiner marineret i løg, og ål fra lagunen eller Po-deltaets vådområder >>.
I Venedig kaldes den fede Cotechino-pølse for Salsciccia-snuden.

Bologna

Først og fremmest "venus-navler" >>, som Tortellini også kaldes i Bologna.
Derefter "bollito" - kogt kød - hvortil man drikker den røde let sprudlende lokale Lambrusco-vin >>


Kød til "Bollito" - kalvekød - oksekød - hane og meget andet

Firenze
Den berømte suppeagtige "Ribollita" samt suppe med kornsorten Spelt (Farro), store Fiorentiner-steaks >> og floder af Chianti-vin >>

Rom
I Rom spiser man ofte "magro" nytå
rsaften - det vil sige på basis af fisk >> - spaghetti med tun eller skaldyr >>, store friturestegte ål, "Fritto misto" med friturestegte skaldyr og blæksprutter >>, og anden fisk.

Napoli

Også i Napoli holder man af af spise "magert".
Spaghetti med hjertemuslinger (Vongole) >>, tortellini i suppe >>, kogte fisk, marinerede eller friturestegte ål med kraftige salater med kål, oliven og peberfrugter.
Lokale desserter som Cassate Napoletane, mandelkager og lignende hører også til.

Frokost på Amalfi-kysten i Campania regionen >>

Bari
Også i Puglia er der fisk, og også rå
skaldyr, af enhver slags på menuen, samt de uundværlige stuvede roer - rape.

Ørepasta med Rape-spidser (smagen er broccoli-agtig...)
Gastronomien i regionen Puglia >>

Cagliari
På Sardinien spiser man "gnocchi" >> (kartoffel-pastaboller) med vildsvin, hummer, blæksprutter, rejer og ål.


Antipasti'erne er også både "fra havet og fra jorden" (mare & monti) med skaldyr
og pølser af vildt.

Catania

Modsat hvad man skulle tro, spiser man i Catania på Sicilia ikke særlig meget fisk nytårsaften, bortset fra ål.

Derudover spiser man fyldte brød med oliven, ost, ansjoser og grøntsager, og desserter som Cannoli, Cassata og andre desserter med ricottaost.



Menu fra Valcamonica-dalen
ved Iseo-søen >>


Aperitif med stykker af Grana Padana ost >>

Antipasti - Forretter
Carpaccio af saltet svinekød
Culatello-skinke >> med pærer "syltet" i krydret rødvin
Skiver af gåselår og Felino salami >>
Dådyr-patè med appelsinduft
Polenta (Majs-purè) med ragù af duer
Porcini-svampe på hvidt brød
Kartofler med tyrolsk spegesskinke - Speck >>

Fisk


Capesante

Strudel med spinat og radicchio-salat
Kongekrabbe med frisk salat
Store rejer med majonæse og ruchetta-salat

Primi - Førsteretter

Fyldt kastanjepasta med krydret vindsvinepølse
Tynd båndspaghetti med grøntsager og røget ricotta-ost

Mellemret

Ribs sorbet

Secondi - Andenretter

Vildt gratineret med Porcini-svampe
Tynde skiver kalvefilet med Praga-skinke og Choron-sauce
Kartoffelchips med baconterninger og asparges
Radicchiosalat i eddikedressing


Den røde radicchio-salat >> - som ofte steges eller grilles

Dolce - Dessert
Blåbærkage i rødvin

Vine

Hvid Lugana (Område umiddelbart syd for Garda-søen >>)
Rød Franciacorta >>
Spumante Prosecco >> fra Treviso-områ
det


En menu fra øen Elba >>
udfor Toscanas kyst

Aperitif med kokkens udvalg af antipasti

Derefter:
Tynde pandekager - Crespelle - alla Genova


Crespelle

Risotto med havets frugter

Ovnstegt fisk med kartofler og artiskokker

Frugtsorbet med appelsiner

Svineskank

Cotechino (En syltefed pølse) med linser

Julekager med spumante


Menu fra beatyfarm i Emilia-Romagna

Bruschetta >> med porcini-svampe >>


Polenta (Majspurè) med trøfler >>

Tortellini i suppe >>


Focaccia-brød med rosmarin >>

Lokal skinke >>


Tortellini med ragù og kartofler

Pasta med due-ragu

Kalvesteg med trøfler >>

Spinattærte

Husets kager

Spumante, rød
San Giovese og hvid Trebbiano vin >>



Menu-forslag fra mad-magasinet
Gambero Rosso 1997

Klipfisk - Baccalà - marineret i trøffelolie

Linse-suppe med havets frugter

Cotechino-pølse i svøb med scalotte-løg og pære-sauce

Bayersk budding - Bavarese - med mandarin og peberbrød

Friske druer og tørret frugt

Den traditionelle spise nytårs-nat:
Cotechino - en slags syltepølse
Polenta >>
og her med svampe

-syl

Retur til
Mad <<


Andre artikler
Julemaden >>
Påske-menu >>
Vintermad >>


Cotechino med linser

Linser og fede pølser
Uanset om man er i Palermo eller i Verona er middagen nytårsaften ikke komplet, hvis der ikke sluttes af med kogte linser
og fede kogte pølser som
den fyldte grisefod
Zampone eller
den anden no-diet
Cotechino pølse.
Jo flere linser, man spiser, jo flere penge får man i det nye år, og de fede pølser er ligeledes et symbol på velstand og fede tider.

Og man slutter altid af med endnu et stykke
julekage >> og boble-vin.



Zampone-pølsen


En "Nytårs-Cenone" på restaurant
kostede i 2002 fra € 77,83 og opefter.
Hjemme bruger italienerne omkring
€ 28 per person på nytårsmiddagen
(2002 priser, red.).

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 


 


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano